Každá hospodyňka má vlastní oblíbené recepty na domácí sušenky a cukroví. Jestli jste zatím nezkoušeli péct domácí sušenky, měli byste s tím rozhodně začít. Jsou mnohem lepší než z obchodu. Navíc jsou levnější a vyrobíte je během chvilky. Postupně si můžete vytvořit seznam receptů na sušenky a pravidelně je obměňovat. Tím vždy potěšíte svou rodinu.
Křehké máslové sušenky
Máslové sušenky jsou velmi oblíbené a nezaberou vám téměř žádný čas. Všechny ingredience máte jistě neustále doma a nebudou vás stát téměř žádné peníze. Připravit je můžete na Vánoce, ale také během běžných dnů. Potřebujete:
- pšeničná mouka – 260 g,
- cukr – 100 g,
- máslo – 150 g,
- vejce – 1 ks,
- prášek do pečiva – 1 lžička,
- vlašské ořechy – 50 g,
- vanilin – 2 g.
Máslo musí mít pokojovou teplotu. Ořechy rozmixujte a přidejte k suchým ingrediencím. Všechno důkladně promíchejte. Máslo nakrájejte a přidejte k suchým surovinám. Přidejte vejce a vypracujte těsto. Zabalte do fólie a vložte na 30 minut do lednice. Poté ho rozválejte, vykrájejte formičkami. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 stupňů po dobu 20 minut.
Čtěte také: Babiččina božská domácí meruňková marmeláda: RETRO recept z dob ČSR, který prostě nelze zkazit!
Jemné kokosové sušenky
Pro milovníky kokosu máme také jeden recept. Potřebujete jen pár ingrediencí a vychutnáte si úžasné sušenky. Na výrobu těchto sušenek potřebujete:
- pšeničná mouka – 300 g,
- vejce – 1 ks,
- kokosový olej – 100 g,
- bramborový škrob – 2 lžíce,
- sůl – ¼ lžičky,
- vanilin – 2 g,
- cukr – 3 lžíce,
- prášek do pečiva – ½ lžičky.
Všechny suché ingredience smíchejte v jedné míse a ve druhé smíchejte kokosový olej a vejce. Obě části spojte a vypracujte těsto. Musí být měkké a mastné. Těsto vyválejte na pracovní desce. Jestli je moc husté, přidejte ještě trochu kokosového oleje. Jestli je příliš mastné, přidejte mouku. Těsto vyválejte a vykrajujte sklenicemi na kolečka. Vyskládejte sušenky na plech s pečicím papírem. Pečte při teplotě 190-200 stupňů po dobu 10 minut.
Zdroj: kukhovaryty.com