Když už nevím, co rodině navařit na oběd, vždy upeču tyto karbanátky. Když se je naučíte, už je nikdy nebudete připravovat jinak!

Milovníci masa si díky tomuto receptu skutečně přijdou na své. Neuvěřitelně šťavnaté a vydatné jídlo je pro chuťové pohárky neodolatelným pokušením. Karbanátky, které jsou jemné uvnitř a krásně křupavé na povrchu se hodí k salátu, vařeným či pečeným bramborám. S jemným jogurtovým dresinkem nebo pálivou omáčkou vytvářejí kombinaci chutí, kterou si zamilujete. Pokud máte chuť na dobře propečené hovězí maso, tyto cikánské karbanátky jsou nejlepší volbou.

Neznámo, jak se zrodil název, který nesou tyto masové karbanátky. Možná právě exploze chutí, kterou vytvářejí karbanátky připomíná barevnost, temperament a jiskru tradičních cikánských zábav. Pokud je však poprvé ochutnáte, nad názvem si hlavu rozhodně lámat nebudete. U nás je rodina zvykne vyjídat z mísy i bez přílohy a málokdo si po tomto obědě neříká o přidání. Skvělá inspirace na chutný oběd, kterou byste měli určitě zkusit připravit.

Co budete potřebovat?

  • 700 g mletého hovězího masa
  • 1/2 bochníku chleba
  • 3 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 ks rajčata
  • nať z kopru
  • petrželku
  • 150 ml mléka
  • 1 polévkovou lžíci soli
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje

Jak na to?

Jako první si připravíme bochník chleba. Využijeme z něj polovinu a pokud máte doma starší chlebíček, který je již tvrdší, nebojte se jej použít. Chléb nakrájíme na malé kostičky a necháme namáčet v míse s mlékem.

Čtěte také: Do tohoto univerzálního karamelového krému se zamilujete! Za málo peněz hromada chuti, která vznikne za pár chvil

Následně si připravíme cibuli a česnek, které nakrájíme nadrobno. Pokud chceme karbanátky co nejjemnější a nejlahodnější, za pomoci mixéru vytvoříme hladkou hmotu z cibule, česneku, chlebu a soli.

Z rajčat odstraníme zelenou část, na kterou se upíná stopka a na vrchu si je křížem jemně nadrežeme. Díky tomu z nich později snáze dáme dolu slupku. Pak je umístíme do mísy nebo hrnce a zalijeme vařící vodou tak, aby v ní byly celé ponořené. Po chvíli uvidíme, jak z rajčat slupka „slézá“. Pomocí nože ji jemně odstraníme a rajčata nakrájíme nadrobno.

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Kopr a petrželku nasekáme na drobno. Rajčata v míse smícháme s koprem a petrželkou, a necháme chvíli odstát. Pak přebytečnou tekutinu z rajčat slijeme.

Následně smícháme chlebovou směs s rajčaty a bylinkami. Přidáme hovězí maso a vše spolu důkladně promícháme. K masu nepřidáváme vejce, jak je zvykem u klasických masných karbanátků. Takto dosáhneme intenzivnější chutě a karbanátky budou mnohem šťavnatější.

Potom z této hmoty tvoříme malé karbanátky, které ukládáme na plech potřený slunečnicovým olejem. Pečeme v troubě při teplotě 220 stupňů asi půl hodinu. Po upečení podáváme s bramborovou kaší, vařenými nebo pečenými bramborami.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Přejeme Vám dobrou chuť!