Domácí koblihy jsou vždy nadýchané, měkké a velmi jemné. Musíte mít ale správný recept, podle kterého můžete postupovat. Velmi jednoduchý recept vám přinese vynikající koblihy, na kterých si s rodinou pochutnáte u snídaně i svačiny. Postup je neuvěřitelně snadný a na výrobu téměř nic nepotřebujete. Tyto koblihy musíte vyzkoušet. Potěšíte celou rodinu i sebe a nestrávíte v kuchyni více času, než musíte. Navíc tento recept zvládne i naprostý začátečník. Jdeme na to!
Co budete potřebovat?
To, co použijete na ozdobu je pouze na vás. Můžete klidně zapojit do procesu i děti a nechat je, aby koblihy ozdobili podle svého. Poradíme vám, co na ozdobu můžete použít. Nejdůležitější jsou suroviny na samotné koblihy. Potřebujete:
- pšeničná mouka – 400 gramů,
- čerstvé droždí – 10 gramů,
- voda – 60 ml,
- vanilkový cukr – 8 gramů,
- vejce – 1 ks,
- cukr krystal – 1 lžíce,
- sůl – 1 lžička,
- mléko – 100 ml,
- máslo – 50 gramů.
Ingredience na ozdobu:
- vaječný žloutek – 1 ks,
- čokoláda,
- moučkový cukr.
Pracovní postup
Do hluboké mísy nasypte mouku. Uprostřed mouky udělejte důlek, přidejte droždí a teplou vodu. Vidličkou promíchejte droždí s vodou. Přidejte vanilkový cukr, rozšlehejte vejce a přidejte cukr. Poté těsto promíchejte stěrkou. Těsto osolte, přidejte mléko a všechno důkladně promíchejte. Poté rukama vypracujte hladké těsto. Přidejte měkké máslo a znovu vypracujte rukama. Těsto zakryjte potravinářskou fólií a látkovou utěrkou. Takto nechte těsto hodinu odpočívat.
Pracovní plochu zasypte moukou a vyválejte těsto. Vykrajovátkem nebo sklenicí vykrajujte kolečka. Uprostřed udělejte malý otvor. Připravená kolečka rozložte na plech vyložený pečicím papírem a zakryjte látkovou utěrkou. Nechte 15 minut odpočívat. Horní část potřete rozšlehaným žloutkem. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 20 minut. Velkou výhodou tohoto receptu je, že nemusíte koblihy smažit. Nebudou díky tomu mastné ani tučné. Dobrou chuť!
Zdroj: zinoti.lt