Chcete mít neustále k dispozici dostatečné množství čerstvé a chutné zeleniny? Pak ji jednoduše zavařte do sklenic v podobě chutného salátu. Vyzkoušet můžete třeba ten okurkový s cibulí ve sladkokyselém nálevu. Je skutečně výtečný!
Potřebné ingredience na přípravu okurkového salátu s cibulí
Než se pustíte do nakládání salátu, obstarejte si tyto suroviny:
- 3 kilogramy okurek
- ¼ kilogramu cibule
- 1 lžíci krystalového cukru
- 100 gramů hrubé soli
- 150 mililitrů octa
- 200 až 250 gramů česneku
Jak postupovat při přípravě okurkového salátu s cibulí?
K přípravě salátu zvolte malé polní okurky, které budou pevné a zralé. Zeleninu pak omyjte, pokrájejte na stejně silné plátky a vložte do větší mísy. V dalším kroku k okurkám přidejte loupanou a na půlměsíce krájenou cibuli, prolisované stroužky česneku a vše posypte krystalovým cukrem, solí a přelijte octem. Důkladně směs promíchejte čistýma rukama a nechte stát přes noc v lednici.
Nakládání, sterilizace okurkového salátu a jeho uskladnění
Další den si k ruce vezměte sterilizované sklenice a navrstvěte do nich odleželý okurkový salát. Poté nádoby přivřete víky, vložte do plechu s trochou vody a sterilizujte v předehřáté troubě 3 až 4 minuty. Možné je použít k zavařování i mikrovlnku, pakliže je dostatečně velká. Sterilovaný salát vyjměte opatrně z trouby, pečlivě zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Nakonec uskladněte na chladném a temném místě. Po otevření co nejdříve salát zkonzumujte.
Jak salát vylepšit?
Pokud pěstujete každoročně na zahrádce nebo balkoně i bylinky typu kopr, petržel, můžete je také přidat do svého okurkového salátu. Zajistíte tak zase trochu jinou chuť. Kdo má raději pikantnější saláty, může k zelenině přidat rovněž chilli papričku anebo feferonku jemně pokrájenou. K okurkám je pak možné zakomponovat i jakoukoliv další oblíbenou zeleninu (papriky, rajčata a podobně).