Květákovou polévku s mrkví a sýrem připravíte za 30 minut!

Máte vždy u vaření polévky pocit, že trávíte v kuchyni celou věčnost? S dnešním receptem to tak rozhodně nebude. Připravili jsme pro vás recept na vynikající květákovou polévku, která zabere jen 30 minut. Skvělé je, že je neuvěřitelně sytá a zdravá. Díky sýru čedar navíc získáte trochu jinou chuť a ke klasické květákové polévce se již nikdy nevrátíte. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které během zimy a jara potřebujete a navíc chutná naprosto skvěle.

Co budete potřebovat?

Většina ingrediencí vás zaručeně nepřekvapí, protože se koneckonců jedná o květákovou polévku. Připravte si po ruce ½ litru vody, 2 sklenice mléka, 1 kostku masového nebo zeleninového bujónu (anebo použijte hotový vývar místo vody), 1 mrkev, ¼ hrnku celeru, 1 středně velký květák, 3 lžíce másla, 3 lžíce mouky, sůl a pepř na dochucení, 1 hrnek nastrouhaného sýru čedar a koření podle vlastní chuti. Použít můžete sladkou nebo pálivou papriku nebo zelené bylinky.

https://www.siwawkuchni.pl/

Jak polévku správně připravit?

Květák očistěte a rozdělte na jednotlivé růžičky. Mrkev nastrouhejte a celer nakrájejte na drobné kostičky. Do vody s kostkami bujónu nebo do vývaru vložte připravenou zeleninu. Nezapomeňte si vzít poměrně velký hrnec, aby se tam květák, zelenina i vývar pohodlně vešly. Během čekání, než zelenina změkne, můžete v hrnci na mírném ohni rozpustit máslo.

Čtěte také: Stačí tři základní ingredience a získáte úžasný pokrm

Jakmile bude máslo dokonale rozpuštěné, přidejte do něj sůl, pepř a mouku. Intenzivně a bez přestání míchejte, abyste směs nespálili, protože k tomu může dojít velmi snadno a rychle. Do hrnce za stálého míchání pomalu přilévejte mléko. Jakmile se mléko začne vařit a zhoustne, přidejte nastrouhaný čedar. Pokračujte v míchání, aby se sýr nepřipekl na dno.

Dokončete polévku a užijte si její plnou chuť

Až bude sýr zcela roztavený, můžete vše přidat do vroucí polévky s měkkou zeleninou. Důkladně promíchejte, ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem nebo bylinkami. Květákové polévky nejsou obvykle příliš syté a musíte si k nim dávat pečivo, ale u této nic podobného nečekejte. Díky sýru bude polévku tučnější a také sytější. Z tohoto důvodu je skvělá na chladné zimní dny, ale úžasně bude chutnat i uprostřed léta, když bude trochu chladnější den. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a sami uvidíte, že je vynikající a stojí za to. Přejeme dobrou chuť!