Lahodný jablečný koláč z těsta bez másla a jablky

Pečení a zdobení dezertů se pro mnoho začátečníků zdá jako nadlidský úkol, ale věřte, že se správnými informacemi můžete být mistr pekař i vy jako úplný laik. Dnes bychom vám rádi představili postup, jak snadno a rychle vytvořit jablečný koláč s jemným těstem bez másla a chutnou jablečnou náplní, která nekvasí těsto a zůstává stále šťavnatá.

Co budete potřebovat

Na těsto si připravte následující ingredience:

  • 4 PL zakysané smetany
  • 5 PL slunečnicového oleje
  • 1 PL sádla
  • 1 vejce 1 šálek cukru
  • Sůl
  • 2,5 šálku prosévané mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Na jablečnou náplň budete potřebovat tyto složky:

Čtěte také: Jak si připravit vynikající krémový dezert?

  • 5 – 6 jablek
  • 2 – 3 PL cukru
  • 1 ČL kukuřičného škrobu
  • Sirup dle vlastní volby
  • Skořici, kardamom, mletý černý pepř

Postup krok po kroku

Do mísy vložte zakysanou smetanu, přidejte slunečnicový olej, měkké sádlo, vejce, špetku soli, cukr a vše pečlivě promíchejte. Pokud se chcete zcela vyhnout sádlu, zvyšte množství zakysané smetany nebo oleje. Do směsi nasypte prosátou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr nebo samotnou vanilku či vanilkové aroma a vytvořte měkké těsto. Nemělo by se lepit na ruce.

Zpracování náplně

Jablka v žádném případě neloupejte, jen je nakrájejte na tenké plátky. Těsto rozdělte na dvě části, vyválejte na pečícím papíře do velikosti formy 20 – 26 cm s přihlédnutím na okraje. Vložte jednu část vyváleného těsta na pečicí papír uložené ve formě a rozprostřete jablka.

Nemusíte šetřit s množstvím. Pro zajímavější chuť můžete jablka zalít malinovým sirupem, ale není to nutné.

Teď je důležité přidat trochu škrobu, aby jablka nekvasila. Zasypte jím jablka, přidejte skořici, kardamom a mletý černý pepř. Jen špetku. Ve finále přidejte cukr a opět trochu škrobu.

Vše přikryjte zbytkem těsta a šoupněte do předehřáté trouby na 180 stupňů na 30 – 35 minut.

Nechte koláč zcela vychladnout a podávejte nejlépe s čajem.