Je víkend a vám se po obědě sbíhají sliny na něco sladkého? Proč si nedopřát chutný dezert pro celou rodinu, který stihnete připravit do pár minut a budete mít jistotu, že si jej zamiluje doslova celá rodina? Tento ovocný koláček je skutečnou lahůdkou a budete potřebovat jen pár základních surovin a k tomu prakticky jakékoliv sezónní ovoce, které si můžete nasbírat na zahrádce.
Co budete potřebovat?
- 2 šálky mouky
- ½ sklenice oleje
- 1 šálek mléka
- 2 vejce
- 0,5 hrnku cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce kakaa
Na tvarohovou vrstvu:
- 250 g jemného tvarohu
- 200 ml zakysané smetany
- 0,5 hrnku cukru
- 2 lžíce mouky
- Hrst oblíbeného ovoce
- Špetka soli
Jak postupovat?
Nejprve si nachystáme tvarohovou směs. Vezměte si větší misku a do té dejte tvaroh, smetanu a také vejce. Vše společně prošlehejte a vznikne vám hezky tekutá směs. Následně ji ochuťte cukrem a špetkou solí.
V druhé misce si prosejte mouku, cukr, prášek do pečiva a kakao. Postupně k sypkým částem přidávejte vejce, mléko i olej, dokud se nevytvoří homogenní těsto spíše tekutější konzistence.
Připravte si plech o rozměrech 28 x 38 cm a vyložte jej pečicím papírem nebo vymažte a vysypte moukou. Kakaové těsto rovnoměrně nalijte na plech a pomocí lžíce poté na povrch pokládejte tvarohovou směs. Je jedno, jak ji rozprostřete, ale ideálně rovnoměrně, aby se vše dobře propeklo. Na závěr si vezměte sezónní ovoce a jemně jej obalte v mouce. Poté jím posypte povrch obou těst a plech může jít do trouby. Pečte ve vyhřáté troubě na 175 stupňů asi 30 minut.
Jak servírovat?
Po dopečení nechte koláč dobře vychladnout. Pokud byste servírovali ještě horký, rozpadal by se. Jakmile bude dostatečně vychladlý, můžete kousek ukrojit a servírovat na talíř. Je skvělé doplnit jej lžičkou vyšlehané smetany nebo třeba kopečkem zmrzliny. Skvěle se hodí pro letní osvěžení, protože je to velmi lehký koláček.
ZDROJ: grazynkagotuje.pl