David Hampl
22 února, 2019

Rádi pečete a zároveň nechce péct stále dokola to samé? Vyzkoušejte náš recept, z výsledku budete mít radost nejen vy, ale i vaše děti. Proč? Protože jim koláč bude zcela jistě připomínat jedno jejich oblíbené zvíře – šneka. Tajemství jemné chuti těchto tvarohových šneků spočívá v jejich přelití smetanou, a to ihned po upečení. Díky tomu totiž těsto šneků skvěle zvláční, a vydrží tak křehké jako čerstvě upečené několik dní.

Co budeme potřebovat?

Ingredience si rozdělíme do tří kategorií, podle toho, k čemu je později použijeme. Na přípravu těsta budeme potřebovat 350 g polohrubé mouky, 100 ml mléka, 50 g cukru, nejlépe krupice, 50 g másla, 70 ml zakysané smetany, 3 g sušeného droždí a špetku soli. Náplň vytvoříme z 500 g tvarohu, 100 g cukru, opět nejlépe krupice, a jednoho vejce. Náplň ale nemusíme vždy připravovat jen tvarohovou, můžeme si ji obměňovat podle vlastní chuti a fantazie. Onou třešničkou na dortu bude již výše zmíněná smetanová zálivka, kterou snadno připravíme z 200 ml zakysané smetany a jedné polévkové lžíce cukru.

Jak na to?

Začneme tím, že v menší misce necháme vzejít kvásek, do vlažného mléka tedy pomalu vmícháme suché droždí, dvě až tři lžíce mouky a půl lžičky cukru. Mezitím, než kvásek vzejde, si v jiné míse smícháme všechny sypké suroviny na přípravu těsta, následně přidáme ještě máslo, smetanu a vše důkladně zamícháme.

Po třiceti až čtyřiceti minutách, až kvásek vzejde, ho zapracujeme do připravené směsi a uhněteme těsto. V případě, že se nám vzniklé těsto zdá příliš řídké, přidáme do něj více mouky. V opačném případě, pokud se nám těsto zdá příliš husté, tuhé, do něj přidáme trochu mléka. Takto hotové těsto poté necháme přibližně deset až patnáct minut odpočívat. Následně ho ještě jednou prohněteme, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Mezitím, když těsto kyne, je vhodné si připravit náplň. Smícháme tedy tvaroh, cukr a vejce dohromady, vše důkladně promícháme.

Jak vytvořit šneky?

Když těsto vykyne, rozválíme ho na tloušťku přibližně půl až jednoho centimetru. Na rozválené těsto namažeme připravenou náplň. Následně těsto i s náplní zarolujeme do tvaru rolády. Vzniklou roládu pak jen větším nožem nakrájíme na kolečka – šneky.  Z uvedeného množství by nám mělo vzniknout asi dvacet šneků. Šneky pak už jen položíme na plech s pečícím papírem a dáme péct do trouby předehřáté na 180 až 200 stupňů. Pečeme do zlatova, pokud chceme, můžeme ještě šneky asi pět minut před koncem pečení potřít vejcem.

Než se šneci upečou, připravíme si smetanovou zálivku. Rozmícháme zakysanou smetanu s cukrem a touto směsí poté čerstvě upečené šneky polijeme. Takto přelité šneky přiklopíme a necháme pozvolna vychladnout, smetanová zálivka tak lépe těsto zvláční.

Sdílejte článek