Makovník nebo ořechovník? Slovenský recept vás přesvědčí, proč je nejlepší

Makovník nebo ořechovník můžeme též označit i jako makový, stejně jako ořechový závin. Pokud nechcete kupovat jenom pochybné verze z obchodů, které chuťově nejsou ideální, tak vám rozhodně přijde vhod náš recept. Slovenský recept, který vám představíme je rozhodně variantou, kterou lze označit za tu, která je nejlepší. To ostatně potvrdíte sami, hned po první ochutnávce.

Co budete potřebovat?

Když se na makový závin, stejně jako na ořechový závin podíváte, tak je třeba říci, že se skládá ze dvou částí. První variantou je těsto, zatímco variantou číslo dvě je náplň. Tomu odpovídají také ingredience. My je máme spojeny pro možnost upéct obě varianty najednou. A co připravit?

  • 600 gramů mouky
  • 2 žloutky
  • 50 gramů kvasnic
  • 700 gramů cukru
  • 2 decilitry mléka
  • 300 gramů máku
  • 300 gramů mletých ořechů
  • 3 decilitry vody
  • Citronová kůra
  • Rum

Nejprve připravte těsto

Jelikož je v seznamu ingrediencí také droždí, je celkem jasné, že základem bude těsto kynuté. Proto je nutné začít kváskem. Kvasnice smíchejte s trochou vody a poté přidejte cukr. Následně nechte vzejít kvásek na teplém místě. Toto by mělo trvat minimálně 30 minut. Jakmile je hotov, přidáváte suroviny na těsto. Sem patří hlavně mléko, stejně jako cukr, ale i žloutky. Vše je třeba důkladně promíchat. Jakmile máte, opět dejte těsto na teplé místo a nechte ho minimálně 30 minut kynout.

Čtěte také: Od teď už nebudu kupovat pečivo v supermarketech. Toto jsou nejlepší domácí rohlíčky, které jsem kdy jedla.

Příprava makové náplně

Zatímco těsto kyne, můžete si připravit makovou náplň. Zde je samozřejmě základem onen mák. Než ho použijete, svařte trochu vody s cukrem na konzistenci, která bude připomínat sirup. Sem přidejte panáka rumu, nechte vyvařit alkohol a přidejte citronovou kúru. Potom už je na místě pomalu přisypávat mák, který budete postupně míchat, čímž docílíte požadované konzistence náplně.

Pokračujte ořechovou náplní

Postup je zde v podstatě stejný, jako je tomu v případě náplně makové. I tady je třeba svařit si vodu s cukrem na sirupovitou konzistenci. A ani tady nesmí chybět jak rum, tak citronová kúra. Následně už stačí přidávat jenom nasekané ořechy a vytvářet hladkou konzistenci.

Tvorba závinů

Nyní vezměte těsto a rozdělte ho na 4 části. Budete tak mít 2 makové a 2 ořechové. Každou část je pochopitelně třeba nejprve náležitě válečkem uválet. Poté nastává chvíle, kdy na placku rozetřete danou náplň a závin začnete jednoduše balit rolováním.

U dalších kusů těsta pokračujete stejným způsobem. Jakmile máte hotovo, již stačí jenom rozšlehat vejce, kterým dané záviny potřete, což se podepíše na jejich měkkosti, stejně jako jejich správné barvě.

Pečeme 45 minut

Jakou je potřeba nastavit teplotu? Bude menší než jste zvyklí, a to zhruba 160 stupňů. Na tuto teplotu rozehřejte svou troubu. Když je připravena, můžete do ní vložit plechy s ořechovníkem a makovníkem. Po 45 minutách by mělo být vše hotovo. V tu chvíli vyndejte z trouby, nechte vystydnout, nakrájejte a podávejte.