David Hampl
29 listopadu, 2018

Jak vypadá klasický řízek, to asi každý ví. Pokud nechcete jíst stále jenom ten, ale máte zájem zkusit nějakou změnu, jistě vám k tomu poslouží právě tento náš recept. Jedná se o marinované kuřecí řízky na česneku, které doslova nasají onu lákavou chuť. Kromě toho, že si je zamilujete pro chuť, si je zamilujete také pro jednoduchost přípravy.

Mějte nachystány klíčové ingredience

Jaké to jsou? Už název pokrmu, který zní jako marinované kuřecí řízky na česneku celkem jasně a jednoduše ukazuje na to, že výčet jednotlivých přísad není a rozhodně ani nebude nijak komplikovaný. Na to se můžete spolehnout. K receptu si připravte:

  • 500 gramů kuřecích prsou
  • 5 stroužků česneku
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • Trochu smetany a mouky
  • Olej

Jdeme marinovat

Jelikož jde o marinované kuřecí řízky, je třeba nejprve vytvořit směs, ve které je naložíte. Základem je právě česnek, který prolisujete. Ten následně smícháte s trochou smetany. Do ní přijde také červená paprika a trocha hladké mouky. Cílem je vytvořit jak originální česnekovou marinádu, tak i zajímavé česnekové těstíčko. Jakmile je hotovo, můžete do marinády nakládat maso. Ideální je, když ho nakrájíte na plátky okolo 1 cm. Pokud je chcete nechat šťavnaté, není na místě je rozklepávat. V marinádě je nechte nejlépe pár hodin, ale nejlepší bude nechat je v ní přes noc. Vše posypte nakrájenou cibulí, která zajímavě propojí všechny chutě.

Další vrstva těstíčka

Vše je marinované a voňavé a tak se lze již pustit do fáze číslo dvě. Ta je spojena s tím, že vytvoříte druhou vrstvu těstíčka. Jak? Vyndejte plátek masa z marinády a obalte ho v hladké mouce. Potom ho položte na talíř. Stejně postupujte i s ostatními plátky masa, až budete mít vše nachystáno k poslednímu kroku, kterým je tepelná úprava.

Můžete si vybrat, jak připravíte

Výhodou, kterou mají marinované kuřecí řízky na česneku je rozhodně to, že si můžete vybrat, jak je připravíte. Každému může vyhovovat a také chutnat něco jiného. Možnost číslo jedna je spojena s přípravou na pánvi. Na tu nalijte olej, nechte ho rozehřát a potom postupujte stejně, jako když smažíte klasický řízek. Druhou možností je pečení v troubě. Na pečicí papír namažte trochu oleje, položte jednotlivé kusy masa a pečte na 180 stupňů minimálně 30 minut.

Jakmile je tepelná úprava hotová, již se můžete pustit do servírování. Jaká je ideální příloha? Držte se osvědčených možností, kam logicky řadíme hlavně brambory na různé způsoby.

Sdílejte článek