Těsto, které se může použít úplně na vše? Na sladké, ovocné i slané a zelné koláče? Ano, tento recept je zcela univerzální a umožňuje díky majonéze všestranné použití. Chutná skvěle ve sladkých kombinacích se sezónním ovocem, s jablky, se švestkami, s borůvkami, s jahodami nebo s malinami, ale neztratí se ani ve slaných variantách à la pizza nebo ve stylu „anglického rohlíku“ se slaninou nebo se zelím či špenátem. Těsto je totiž velmi lehké a snadno se s ním pracuje, navíc po dopečení je božsky nadýchané. Stačí použít namísto těžkého másla majonézu!
Ingredience:
Co budete na přípravu univerzálního těsta na pečení potřebovat? Připravte si:
- teplá voda – 500 ml
- suché droždí – 1 sáček
- sůl – 2 ploché lžičky
- cukr – 2 lžíce
- majonéza – 4 lžíce
- hladká mouka – 700 g
Postup přípravy
Připravte si kastrůlek, do kterého vlijete vodu a zahřejte ji na plotýnce. Vodu přelijte do dostatečně hluboké mísy, ve vodě rozpusťte sušené droždí, přisypejte cukr a osolte. Dobře promíchejte. Na závěr pomocí lžíce přidejte majonézu, pro začátečníky je nutné upozornit, že musí jít o variantu bez příchuti.
Připravte si mouku a sítko, do připravené směsi prosejte po troškách mouku. Vždy dobře vmíchejte, aby mělo těsto vláčnou konzistenci. Pomocí vařečky, postupně rukama vypracujte hladké a měkké těsto, které by se nemělo lepit na stěny misky nebo na prsty. Na závěr zakryjte potravinovou folií a dejte kynout na teplé místo.
Po vykynutí můžete použít těsto běžným způsobem, stačí jej vyklopit na pomoučněnou pracovní desku a z vytvořených bochánků vytvořit menší koláče nebo z celku vytvořit plát na celý plech. Dozdobte sladkými nebo slanými ingrediencemi (kromě sezónního ovoce a tvarohu s vanilkovým cukrem se hodí též zelí, rajčata, špenát nebo slanina) a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C cca na 15-30 minut dle velikosti pečených kousků.
Zdroj: xitrosti.com