Máslo do těsta? Majonéza vykouzlí vláčnou konzistenci a jemnou texturu, navíc se toto těsto může použít na slané i sladké!

Těsto, které se může použít úplně na vše? Na sladké, ovocné i slané a zelné koláče? Ano, tento recept je zcela univerzální a umožňuje díky majonéze všestranné použití. Chutná skvěle ve sladkých kombinacích se sezónním ovocem, s jablky, se švestkami, s borůvkami, s jahodami nebo s malinami, ale neztratí se ani ve slaných variantách à la pizza nebo ve stylu „anglického rohlíku“ se slaninou nebo se zelím či špenátem. Těsto je totiž velmi lehké a snadno se s ním pracuje, navíc po dopečení je božsky nadýchané. Stačí použít namísto těžkého másla majonézu!

Ingredience:

Co budete na přípravu univerzálního těsta na pečení potřebovat? Připravte si:

  • teplá voda – 500 ml
  • suché droždí – 1 sáček
  • sůl – 2 ploché lžičky
  • cukr – 2 lžíce
  • majonéza – 4 lžíce
  • hladká mouka – 700 g

Postup přípravy

Připravte si kastrůlek, do kterého vlijete vodu a zahřejte ji na plotýnce. Vodu přelijte do dostatečně hluboké mísy, ve vodě rozpusťte sušené droždí, přisypejte cukr a osolte. Dobře promíchejte. Na závěr pomocí lžíce přidejte majonézu, pro začátečníky je nutné upozornit, že musí jít o variantu bez příchuti.

Čtěte také: Milujete zeleninu? Pak si určitě pochutnáte na této výborné šunkovo-rajčatové omeletě. Vyzkoušejte připravit ke snídani, zaručujeme úspěch!

Připravte si mouku a sítko, do připravené směsi prosejte po troškách mouku. Vždy dobře vmíchejte, aby mělo těsto vláčnou konzistenci. Pomocí vařečky, postupně rukama vypracujte hladké a měkké těsto, které by se nemělo lepit na stěny misky nebo na prsty. Na závěr zakryjte potravinovou folií a dejte kynout na teplé místo.

https://xitrosti.com/

Po vykynutí můžete použít těsto běžným způsobem, stačí jej vyklopit na pomoučněnou pracovní desku a z vytvořených bochánků vytvořit menší koláče nebo z celku vytvořit plát na celý plech. Dozdobte sladkými nebo slanými ingrediencemi (kromě sezónního ovoce a tvarohu s vanilkovým cukrem se hodí též zelí, rajčata, špenát nebo slanina) a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C cca na 15-30 minut dle velikosti pečených kousků.

Zdroj: xitrosti.com