Máte dost klasického pečiva? Co si připravit nějaké jiné. Nějaké unikátní? Podívejte se na recept na bramborové housky. Že je neznáte? Potom neváhejte a zkuste je. Chutnají famózně

Když zajdete do jakéhokoliv obchodu, tak vás zaujme to, jak bohatý výběr pečiva zde vlastně je. Každý má možnost vybrat si to, co mu chutná. I když se na první pohled může zdát, že výběr je velký, pravdou je, že ve většině případů chutná vše stejně a často ne úplně dokonale. Proto je vhodné zkusit něco jiného a nového. Tím jsou bramborové housky, které si můžete snadno připravit i doma. Pokud je na nich něco výjimečné, tak nejenom jednoduchost přípravy, ale zcela nepopsatelná chuť.

Nebojte se chuťově experimentovat

Přinášíme vám recept na základní variantu. U ní ale nemusíte zůstávat, jelikož bramborové housky nabídnou celou řadu možných jiných variancí, které si vytvoříte přesně podle vaší chuti. Stačí jenom trochu experimentovat s kořením, nebo s dalšími ingrediencemi. Základem receptu je navíc něco, co koupíte všude a za pár korun. Máme na mysli brambory.

Co budete potřebovat na základní bramborové housky?

Podívejme se na to, jaké suroviny budete na základní bramborové housky potřebovat. Doporučíme jejich seznam dodržet a až v budoucnu zkoušet různé novinky. A co konkrétně si připravit?

Čtěte také: Pěstujete orchidej? Tak k ní do květináče přidávejte vždy kostku ledu. Proč to udělat a čemu to pomůže? Budete překvapeni, na co vše má kostka vliv

  • 7 kusů brambor
  • 70 gramů sýra
  • 20 gramů másla
  • 1 vejce
  • 1 cibuli
  • Sůl
  • Strouhanku
  • Olej

Nachystejte si brambory

Jako první si připravte hlavní surovinu. Tedy brambory. Ty je nutné v první řadě oloupat, dále překrojit na menší kousky a dáte je vařit. A to klasicky na zhruba 20 – 30 minut, dokud nebudou měkké. Pokud se lehce převaří, problém to není. Když jsou uvařené, můžete slít vodu a brambory nechat vychladnout alespoň na pokojovou teplotu. Nebo tak, abyste je udrželi v ruce.

Potom máte dvě možnosti. Jednotlivé brambory můžete dát do mlýnku na maso a zpracovat je tímto způsobem. Pokud se vám mlýnek nechce vytahovat, je tu možnost druhá, spojená s tím, že vezmete struhadlo a uvařené brambory nastrouháte. Základ bramborového těsta je hotový.

K bramborám přidávejte i další suroviny

Máte základ těsta hotový? Potom k němu můžete přidávat další suroviny. A to vejce a sůl. Dále si oloupejte a na drobno nakrájejte cibuli, kterou do těsta také přidáte. Patří sem ale i nastrouhaný sýr. Tím máte vše v jedné míse a můžete se pustit do zpracování těsta. Buď použijete kuchyňský robot, nebo zvolíte variantu číslo dvě spojenou s tím, že těsto propracujete ručně. Co zvolíte, to je na vás. Důležité je, aby se vše dokonale propojilo.

Vytvarujte jednotlivé kousky a můžete je začít smažit

Už se chýlíme ke konci. Ze zpracovaného těsta můžete vytvořit malé kousky,  které vytvarujete do podoby, která připomíná vyšší placky. Nebo sýr hermelín. Jakmile je placka hotová, obalíte ji lehce ve strouhance a odložíte bokem. Když máte nachystané úplně všechny, už si můžete rozpálit pánev a na ní nalít olej.

Bramborové housky se smaží z obou stran, a to do zlatova. Poté je z oleje vyndejte, dejte je na pečiví papír, který nasákne přebytečný tuk. Následně je nechte vystydnou a již můžete ochutnat. Pokud hledáte zdravější metodu přípravy, můžete místo klasického smažení použít i pečení v troubě. Zde dbejte na to, aby se vytvořila hezká křupavá kůrčička.