Milovníci brambor, vyzkoušejte jednoduchý recept

Jestli hledáte recept na originální a chuťově vynikající úpravu brambor, jste na správné adrese! Brambory Hasselback, nebo chcete-li brambory à la Hasselbacken, byly poprvé připraveny roku 1953 kuchařem Leifem Elissonem ve stockholmské restauraci Hasselbacken. Takto připravené brambory nejen že skvěle chutnají, ale také vypadají báječně na talíři. Samotná příprava je nenáročná, zabere jen pár minut, a výsledný efekt je úžasný.

Recept na brambory Hasselback krok za krokem

Na dvě porce budeme potřebovat:

· dvě velké brambory

Čtěte také: Recept na úžasný meruňkový džem bez cukru a bez konzervantů

· pár plátků mraženého másla

· několik plátků sýru Gouda

· slaninu nakrájenou na drobné kostičky

· strouhaný sýr typu čedar

· sůl, pepř, rozmarýn, česnek nebo jakékoliv jiné oblíbené koření.

Zapneme troubu na 200 °C, aby se stihla rozehřát, a začneme s přípravou. Nejprve brambory důkladně omyjeme (zůstávají ve slupce, proto doporučujeme vydrhnutí kuchyňským kartáčkem) a osušíme. Následně ostrým nožem opatrně nařízneme na tenké plátky tak, abychom bramboru nedokrojili až do konce. Dobrou pomůckou může být použití dvou vařeček nebo čínských hůlek, mezi které bramboru usadíme a které nám nedovolí dokrojit plátek až dolů. Potom brambory osolíme a opepříme. Do volných ploch, které vznikly naříznutím, vložíme plátky másla a sýra Gouda, můžeme také libovolně okořenit. Potom brambory přemístíme do zapékací misky nebo pekáčku a pečeme při 200 °C zhruba 45 minut. Potom přidáme čedar a slaninu a pečeme dalších 15 minut.

Jak a s čím servírovat brambory Hasselback

Takto připravené brambory se skvěle hodí jako příloha k různým druhům mas, ale výborně chutnají i samotné nebo se zeleninou či zeleninovým salátem. Na vyšší úroveň je pozvedne přidání dipu, například z jogurtu nebo zakysané smetany. Tato zábavná, kreativní a originální úprava brambor nabízí mnoho variací, vždy ale bude působit skvělým dojmem.