Milujete ořechy? Pak určitě nezapomínejte na mandle! Jsou z hlediska zdravotních benefitů ze všech nejlepší!

Jako přírodní energetické posilovače jsou mandle nabité dobrou výživou jako mnoho jiných ořechů, ale jejich vysoká hladina vlákniny, vitamínu E, bílkovin a dalších důležitých složek z nich činí jeden z nejdůležitějších prvků Vaší stravy. Ve skutečnosti vědci identifikovali v těchto pokorných semenech přibližně 130 různých pro zdraví přínosných látek.

Takže zatímco obsah tuku může vypadat alarmující, nebojte se. Je to převážně mono- a polynenasycený druh tuků, který je skvělý pro Vaše srdce – a to je jen začátek toho, čím jsou mandle pro Vaše tělo přínosné!

Výživové statistiky

Čtěte také: Raynaudova nemoc může způsobit, že vaše prsty budou úplně bílé nebo modré: Řešte to dřív, než bude nebezpečně pozdě! – tohle jsou první příznaky

[hana-code-insert name=’google‘ /]Velikost porce: 1 šálek mandlí nasekaných na plátky

  • 533 kalorií
  • 46 g celkového tuku (71% DV)
  • 3,5 g nasyceného tuku (17% DV)
  • 29 g mononenasycených mastných kyselin
  • 11,2 g polynenasycených mastných kyselin
  • 20 g sacharidů (7% HD)
  • 12 g vlákniny (48% DV)
  • 19 g bílkovin (38% DV)
  • 247 mg vápníku (25% DV)
  • 3,41 mg železa (19% DV)
  • 2,8 mg zinku (19% DV)
  • 248 mg hořčíku (62% hmotnostních)
  • 15 mg fosforu (44% DV)
  • 167 mg draslíku (14% DV)
  • 23,58 mg vitamínu E (79% DV)
  • 50 mg cholinu

Mandle jsou bohaté na rostlinné bílkoviny, minerály, vitamíny, antioxidanty a fytochemikálie. Zde jsou základní důvody, proč byste tento druh ořechů měli zařadit do svého jídelníčku!

Jaké jsou zdravotní přínosy mandlí pro Vaše tělo?

  • Snížují riziko srdečních onemocnění: Má se za to, že polyfenoly (chemická sloučenina) v mandlích mají antioxidační účinek, který zlepšuje hladinu cholesterolu a snižuje pravděpodobnost srdečních onemocnění.
  • Zlepšují hladinu cukru v krvi: Mandle jako součást zdravé výživy mohou zlepšit glykemický stav u diabetických pacientů.
  • Zlepšují paměť: Některé výzkumy podporují spojení mezi konzumací mandlí a kognitivní funkcí mozku.
  • Zlepšují střevní mikroflóru: Množství dietních vláken a polyfenolů v mandlích může vyvolat prebiotický účinek.

Kromě těchto silných plusů plní mandle funkci výživné svačiny a jsou i potenciální náhražkou mléka, nebo mouky.

Jsou mandle lepší volbou než jiné ořechy?

Mandle obsahují méně tuku než lískové ořechy, makadamové ořechy, pistácie a vlašské ořechy. Z této skupiny obsahují mandle také nejvyšší množství vápníku, železa, hořčíku, fosforu a zinku.

Je mandlové mléko dobrou alternativou pro kravské mléko?

Pokud jste intolerantní vůči laktóze, jste vegan, nebo se jen chcete vyhnout mléčným výrobkům, zvolte alternativy mandlového mléka jasně označené jako neslazené. Dokonce i „mandlové mléko“ může ještě obsahovat přidaný cukr! Budete také chtít kontrolovat štítky sodíku. Některé ochucené verze mohou obsahovat až 230 miligramů, i když nemají slanou chuť.

Co se týče Vašich dětí, možná byste se chtěli držet kravského mléka, pokud netrpíte alergií na laktózu. Alternativní způsoby konzumace mléka (jako je mandlové mléko) jsou spojeny s nižší výškou dětí, pravděpodobně proto, že obsahují méně tuku a bílkovin. Budoucí výzkum je však zapotřebí, abychom lépe porozuměli vztahu mezi pitím mléka a mléčnou výživou.

K čemu je dobré mandlové máslo?

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jste už unavení z burákového másla? Vyzkoušejte mandlové máslo, které je výživně podobné arašídovému máslu. 2 PL burákového, či mandlového másla mají asi 200 kalorií, 17 gramů tuku a 4 gramy vlákniny. Arašídy však obsahují extra gram bílkovin na porci (8 gramů) než mandle (7 gramů), ale obě tyto potraviny uspokojí Váš mlsný jazýček a ochromí chuť na méně výživné potraviny.

Mandle obsahují také vyšší množství vitamínu E (trojnásobek toho, co je v burákovém máslu) a trochu více vápníku, draslíku a hořčíku – rozhodující pro vyvažování krevního tlaku. Podívejte se na neslazené máslo bez přísad. Přísadami arašídového másla a mandlového másla by měly být jen ořechy a sůl!

Co to všichni mají s mandlovou moukou?

Mandlová mouka, vyrobená z mletých mandlí, poskytuje vyšší proteinovou alternativu k jiným druhům mouky. Je nižší na množství nasycených tuků, než kokosová mouka a jen 2 PL této mouky mohou poskytnout až 15 % denní hodnoty vitamínu E. Mandlová mouka je ideální pro ty, kteří mají celiakii, nebo jsou citliví na lepek. Je to skvělý způsob jak nahradit tradiční pšeničnou mouku, ze které pečete koláče a pečivo.