Milujete palačinky, ale chcete se naučit dělat ty nejlepší, nadýchané jako obláček? Máme pro vás ten správný recept

Pokud patříte k milovníkům palačinek a rádi je připravujete dětem i dospělým, můžete své umění povznést na ještě vyšší úroveň. Vyzkoušejte níže uvedené tipy a uvidíte, že až budete příště chystat tuto výbornou sladkou snídani nebo svačinu, bude mizet tak rychle, že nebudete stačit palačinky ani péct.

Receptů na palačinkové těsto je velké množství, stačí jen prozkoumat internetové zdroje nebo vázané kuchařky. Chuťově dobré budou zřejmě všechny, ale některé svým složením způsobí, že palačinky jsou spíše tužší a chybí jim lehkost a vláčnost. Ukážeme vám, jak si v takových případech poradit.

Chce to čas a nespěchat

Ať už je recept na palačinky jakýkoliv, je chybou pouštět se do pečení palačinek ihned po ukončení přípravy těsta. Někteří již mají dokonce připravenou rozpálenou pánev dříve, než je těsto vůbec hotové.

Čtěte také: Salát z nakládané červené cibule je dokonalý do hamburgerů!

Profesionálové naopak vědí, že některé věci chtějí svůj čas, což platí i pro vzájemné působení jednotlivých surovin v těstě. Proto je zapotřebí nechat těsto před pečením palačinek odpočinout, ale pozor, při pokojové teplotě, nikoliv v chladu. Dejte těstu alespoň půl hodiny, ale pokud nespěcháte, může být tento čas i delší, rozhodně tím nic nezkazíte. A ještě jeden tip. Než budete těsto nalévat na pánev, dobře ho předtím promíchejte.

Správná teplota mléčné ingredience

Dá se říct, že většina receptů na palačinkové těsto obsahuje mléčnou ingredienci, někdy se jedná o klasické plnotučné mléko, jindy například o kefír. Důležité však je, aby mléko nebo obdobná surovina byly do těsta přidávány zásadně tehdy, když budou mít pokojovou teplotu. Řada amatérských kuchařů totiž dělá tu chybu, že používá mléko studené, obvykle přímo z lednice, což však neumožní, aby v těstě proběhly potřebné procesy, jejichž výsledkem je právě nadýchanost upečených palačinek.

Tajemství bublinek

Část tekutiny doporučené ve vašem receptu zkuste nahradit perlivou vodou a těsto nechejte, jak je výše uvedeno, před pečením odpočinout. Uvidíte, že bublinky dají těstu potřebnou vzdušnost a výsledné palačinky budou nadýchané a jemné.