Jako malé děti jsme snad všichni milovali babiččiny punčové řezy, které po vynikajícím a lahodném obědě babička přinesla na stůl. Většinou je dělala na hody, kdy po pečené huse a zelí nabídla něco na, vyvážení chuti s oblíbeným čajem. Vyzkoušejte upéct své vlastní punčové řezy, které nejsou složité a možná s nimi potěšíte nejen své děti, ale i vnoučata? Postup je jednoduchý a zvládne ho i začátečník.

Připravte si tyto ingredience

  • vejce 2 kusy
  • žloutky 4 kusy
  • práškový cukr 100 gramů
  • kůra z jednoho citronu
  • bílky ze čtyř vajec
  • broskvová marmeláda
  • mouka 200 gramů

Postup přípravy

Dvě vejce a čtyři žloutky smíchejte s cukrem a strouhanou citronovou kůrou. Vezměte si ruční mixér a mixujte alespoň půl hodiny. Jakmile vám žloutková směs zbledne, přidejte do ní hladkou mouku, zamíchejte a poté přidejte z bílků ušlehaný sníh - ten musí být tuhý. Poznáte to tak, že když otočíte mísu vzhůru nohama, sníh nevyteče. Sníh s moukou a žloutky pouze jemně promíchejte, spíš přehazujte, než míchejte. Připravené těsto nalijte na předem vymazaný a vysypaný plech. Pečte na 180 stupňů, přibližně třicet minut. Upečený korpus poznáte tak, že do něj píchnete špejlí a na ní nezůstane nalepené těsto.

Postup dvě

Jakmile pláty upečete, vytáhněte je z trouby a rozkrojte je na tři stejné pláty. Dva z nich pomažte broskvovou marmeládou - třetí bude uprostřed. Pokud jsou pláty velmi křehké, můžete je překrojit pomocí nitě. Připravte si náplň, na kterou budete potřebovat:

  • práškový cukr 150 gramů
  • piškoty 150 gramů
  • šťáva z jednoho citronu
  • vlašské ořechy 150 gramů
  • čokoláda 50 gramů
  • rum 1 dcl

Cukr smíchejte s citronovou šťávou a přidejte rozemleté piškoty. Promíchejte a poté přidejte na velmi jemné kousky rozemleté vlašské ořechy. Opět promíchejte a přidejte rum. Pokud máte děti, můžete přidat aroma smíchané s vodou. Vše dobře promíchejte a přidejte nastrouhanou čokoládu. Tu lze vynechat, pokud jí tam nechcete. Nyní je čas poskládat a naplnit punčové řezy. První plát natřený broskvovou marmeládou naplňte rovnoměrně náplní a přiklopte plátem. Opět na plát naneste náplň a přiklopte poslední částí těsta.

Glazura

  • moučkový cukr 260 gramů
  • citronová šťáva 3 lžíce
  • třešňová šťáva 2 lžíce
  • růžové barvivo

Vše promíchejte v hladkou směs a nalijte na punčové řezy. Nechte do druhého dne tuhnout a poté krájejte.

Sdílejte článek