David Hampl
31 března, 2019

Větrníky jsou jedny z nejpopulárnějších zákusků. A to jak pro své chutné těsto, tak samozřejmě i pro svou náplň, stejně jako nelze zapomínat ani na jejich chutnou polevu. Většina z nás samozřejmě zná větrník jenom z cukrárny, kde si ho vybereme u pultu a zaplatíme. Nutno ale dodat, že jsou i jiné možnosti. Zkuste tento náš recept. Je to větrník na plechu, který si budete moci připravit jako buchtu i u vás doma. Kdykoliv budete chtít mlsat, nebo pohostit svou návštěvu, tento recept vás rozhodně nezklame. Naopak.

Co budete potřebovat, aby větrník u plechu chutnal jako opravdový?

Soupis surovin vám doporučíme skutečně dodržovat, jelikož jedině tak máte jistotu, že výsledek bude dokonalý. Jedině tak budete vědět, že větrník na plechu bude stejně chutný, jako ten koupený, vyrobený klasickým postupem. Základem je rozhodně těsto, na které budete potřebovat tyto věci:

  • 250 gramů másla
  • 250 gramů hladké mouky
  • 8 vajec
  • 3 decilitry vody
  • 1 špetku soli

Dále je třeba nezapomínat také na další hlavní složku tohoto receptu, kterou je samozřejmě náplň. Tedy onen krém, který je tou velmi důležitou složkou, která také podpoří onu skvělou chuť. Co budete potřebovat na jeho bezproblémovou a bezchybnou přípravu?

  • 250 gramů másla
  • 7 lžic cukru krupice
  • 3 Zlaté klasy – sypký prášek
  • 2 balení smetany ke šlehání
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 1 litr plnotučného mléka

Máme vše a můžeme začít s přípravou. Nejprve je na řadě těsto

Jako první si připravte těsto na domácí větrník. Začněte máslem, které je třeba pozvolna rozpustit. Poté k němu přidejte mouku a důkladně promíchejte na hustou kaši. Takto ji míchejte zhruba po dobu 4 minut, na mírném ohni. Jedná se vlastně o podobný postup, jako když chystáte jíšku. Potom dejte tuto směs stranou na pár minut odpočinout. Následně do ní přidáváte vajíčka a snažíte se o to, aby bylo těsto hladké a bez hrudek. Jedině tak bude mít požadovanou strukturu, která se podepíše i na výsledné chuti.

Jakmile máte těsto připraveno, již se můžete pustit do jeho pečení. Vezmete plech, který by měl být opatřený pečicím papírem, díky kterému eliminujete připalování. Následně na něj umístíte těsto a vložíte do trouby. Doba pečení je zhruba 30 minut při 200 stupních Celsia. Jakmile doba uplyne, je třeba troubu jenom vypnout a těsto v ní dále nechat. To proto, že vtáhne vlhkost a tak bude nejenom  nadýchané, ale bude i vláčné. Takto ho nechte zhruba 15 minut dojít a potom vyndejte a nechte chladnout při pokojové teplotě.

Nezapomeňte také na přípravu vhodného krému

Jakmile máte těsto připraveno, již se můžete pustit také do přípravy samotného krému. Zde začínáte cukrem, který budete lehce rozpouštět a který následně přetvoříte na karamel. K němu následně pomalu naléváte mléko, které je nutné lehce míchat, aby se vše dokonale rozpustilo. Když se tak stane, nechte na sporáku jenom lehce prohřívat. Do zbytku mléka nasypte Zlatý klas a rozmíchejte. Když je hotovo, dané mléko přilijete k tomu karamelovému, zvýšíte teplotu a začnete vařit. A to až do doby, než vše zhoustne na požadovanou úroveň.

Když je krém na větrníky dostatečně hustý, již ho můžete sundat ze sporáku. Nejprve ho necháte chladnout při pokojové teplotě, kdy k němu také přidáte máslo, které do něho takzvaně zašleháte. Po dobu tuhnutí máte čas na to, abyste si připravili šlehačku. Zde je postup celkem jednoduchý. Nemusíme připomínat, že základem je smetana ke šlehání, kterou vyšleháte a doplníte ztužovačem šlehačky.

Jdeme na kompletaci. Ta už je hračkou

Jak na finální dokončení? Je jednoduché. Upečené těsto se samozřejmě musí rozříznout na dva díly. Spodní díl se nejprve pomaže krémem z mléka a z karamelu a následně se na jeho vrstvu nanese ta šlehačková. Poté se větrníky z plechu přiklopí horní polovinou těsta a již se mohou krájet a ochutnávat. Zkuste je a uvidíte, že jsou skvělou volbou pro každého.

Sdílejte článek