Milujete žampiony? Naučte se je správně připravit!

Žampiony jsou velmi oblíbené a často je konzumují i jedinci, kteří jinak houby nesnáší. Bohužel málokdo je dokáže připravit tak, aby v nich zůstalo co nejvíce živin. Dnes se podíváme na to, jak můžete připravit lahodnou pochoutku z těchto hub, aniž byste přišli o jejich chuť nebo nutriční hodnoty. Pracovní postup je klíčový a správnou techniku by měl znát úplně každý.

Jak dlouho žampiony vařit?

Při přípravě hodně záleží na tom, jestli máte čerstvé nebo mražené houby. Jestli chcete připravit čerstvé žampiony, vhoďte houby na 7 minut do hrnce s vroucí vodou. Jestli jim chcete zachovat maximální množství živin, měli byste je vařit jen 5 minut. Díky této době budou houby příjemně měkké, ale zároveň si udrží velmi dobré nutriční hodnoty.

V případě mražených žampionů musíte postupovat trochu jinak. Vložte je do napařovací misky a zahřívejte je po dobu 10 minut. Před samotným vařením je totiž musíte rozmrazit. Potom je omyjte a vhoďte do vroucí vody. Vařte po dobu 3 minut a budou hotové. A můžete si je vychutnat v jakémkoli pokrmu, který chcete z těchto vynikajících hub připravit.

Čtěte také: Palačinky, které nemají chybu? Rozhodně tyhle, které jsou tenoučké jako papír!

Houby mají blahodárné účinky na lidské tělo

Vařené houby nejen skvěle chutnají, ale mají také úžasné účinky na organismus. Pomohou vám s příznaky zácpy a regulují trávicí procesy. Škrob v houbách je cenným zdrojem živin, které jsou velmi prospěšné pro střevní bakterie. Díky tomu podpoříte činnost střev a udržíte si jejich zdraví, když se pustíte do konzumace této vařené pochoutky.

Vědci z University of Pennsylvania zjistili, že houby mají dvanáctkrát více antioxidantů než pšeničné klíčky nebo kuřecí játra. Díky tomu jsou houby jednou z nejlepších potravin na posílení imunity a detoxikaci těla. Na Hanyang University v Jižní Koreji zjistili, že konzumace hub snižuje riziko vzniku rakoviny prsu a prostaty. Jestli žampiony příliš nejíte, rozhodně byste s tím měli začít. Nezapomeňte ale na správný postup, díky kterému nepřijdete o cenné živiny.