Původ dortu Tři mléka je dosud neznámý. Někteří tvrdí, že nápad patří kuchaři z Nikaragui. Jiní zase věří, že recept na dort vymysleli v Mexiku. Takže zjednodušeně, tento lahodný dezert vznikl v jedné ze zemí Latinské Ameriky. Místní obyvatelé často nahrazují kondenzované mléko kokosovým mlékem, nebo připravují zálivku z brandy a rumu.
Je to skutečně lahodný koláč. Milovníci sladkého ho jistě ocení. Příprava je jednoduchá, tak Vám rádi prozradíme postup. Vy si zatím promyslete, čím ho dozdobíte, a pojďme na to!
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
- 5 ks vajec
- 160 g pšeničné mouky
- 20 g másla
- 400 ml mléka
- 2 PL moučkového cukru
- 200 g cukru
- vanilkový cukr
- 200 g vařeného kondenzovaného mléka
- 275 ml smetany (200 ml 33%, 75 ml 20%)
- 3 PL kondenzovaného mléka
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak na to?
- Vezměte 4 vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Z bílků a a poloviny cukru vyšlehejte sníh.
- V druhé misce utřete 4 žloutky, 1 vejce a druhou polovinu cukru do bílé směsi.
- Do misky s utřenými žloutky přidejte prosátou pšeničnou mouku, vše dobře promíchejte a přidejte vanilkový cukr.
- Do téměř hotového těsta přidejte vyšlehané bílky. Mírně promíchejte celou hmotu shora dolů.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Hlubší formu, ze které bude koláč servírovaný vymažte máslem a nalijte do ní těsto.
- Dejte péct koláč do trouby.
- Dále si připravte směs 3 druhů mléka. Mixérem vymíchejte vařené kondenzované mléko, klasické mléko a 200 ml smetany. Aby se mléko lépe propojilo s ostatními ingrediencemi, je lepší ho předtím zahřát. Vznikne Vám tak přibližně 800 ml lahodné hmoty.
- 3 PL lžíce kondenzovaného mléka vymíchejte se 75 ml 20% smetany a práškovým cukrem.
- Pokud je korpus upečený, vyndejte ho z trouby, propíchejte vidličkou a postupně na něj vylijte směs kondenzovaného mléka, smetany a cukru.
- Na závěr rozetřete na korpus krém, formu překryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc odstát v lednici.
- Dort lze dozdobit různým ovocem. Borůvkami, malinami, jahodami, ale také banánem či kiwi.
Dobrou chuť přejeme!