David Hampl
22 listopadu, 2021
, ,

Moravské koláčky miluje většina z nás. Bohužel je nemáme příliš často, většinou jen na nějakých venkovních akcích. Napadlo vás ale někdy, že byste si je mohli připravit doma? Můžete! Dnes se podíváme na velmi jednoduchý recept z několika základních surovin, díky kterým můžete vykouzlit dokonalý, tradiční dezert, který se ztratí z vašeho stolu během chvilky a všichni budou zaručeně rádi, že jste se do tohoto receptu pustili. Nebojte se, není v tom nic složitého a zvládnou to jistě i začátečníci, kteří toho zatím příliš mnoho doma nenapekli.

https://irecept.cz/

Co budete potřebovat?

Není na tom nic složitého a můžete se do toho pustit kdykoli jen budete mít trochu času, chutě a nálady. Připravte si:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 1 Heru (rozpuštěná a vlažná)
  • 2 celá vejce
  • 1 kostku droždí
  • 1 lžičku soli
  • 90 g cukru
  • 500 ml mléka
  • malé množství cukru a mléka.

Nezapomeňte se také přesvědčit, jestli máte doma dost náplně podle své chuti. Použít můžete mák, povidla nebo tvaroh. Připravit si můžete také klasickou drobenku, pokud chcete, aby koláčky vypadaly dokonale. Díky drobence budou mít velmi tradiční vzhled, díky kterému si dezert vychutnáte ještě více.

https://irecept.cz/

Způsob přípravy

V první řadě musíte zpracovat droždí. Z droždí, malého množství cukru a mléka vytvořte kvásek a nechte ho aktivovat. Do mouky přidejte celá vejce, lžičku soli a cukr. Poté přidejte také vlažné mléko, máslo a kvásek. Začněte s hnětením těsta, a jakmile budou suroviny spojené, nechte těsto asi hodinu kynout na teplém místě v míse zakryté látkovou utěrkou. Po vykynutí vždy oddělte od těsta malou část a vytvarujte z ní kuličku. Pracovní povrch pokryjte moukou, položte na něj kuličky a vyválejte placky.

Malou lžičkou umístěte doprostřed placky náplň z tvarohu a rozinek a těsto zabalte zpět do kuličky. Takto je rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Nezapomeňte mezi nimi nechat dostatečný prostor, protože v troubě ještě nakynou a mohli by se spojit dohromady. Uprostřed každé kuličky udělejte důlek, do kterého můžete dát náplň podle vlastního výběru (povidla, tvaroh nebo mák). Před vložením druhé náplně potřete těsto rozšlehaným vejcem, nakonec posypejte drobenkou a plech vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte asi 15 – 20 minut. Ať zvolíte jakoukoli náplň, dezert bude chutnat skvěle. Musíte do v troubě ale hlídat, protože každá peče trochu jinak.

Sdílejte článek