Mramorový slaný dort je výborný jako snídaně i svačina

Slané dorty jsou zvláštním typem pokrmu, který se obvykle podává na oslavách nebo večírcích jako alternativa sladké cukrářské kuchyně. Kromě těchto příležitostí se však hodí také jako nevšední snídaně, svačina či studená večeře, zvláště, je-li podáván ještě s pečivem, i když je možné jej konzumovat i samostatně. Pojďme se podívat, co vše budeme na dort potřebovat a jak jej vyrobit.

Ingredience pro přípravu slaného mramorového dortu

Na tento recept budete potřebovat následující ingredience:

  • hladká mouka – 180 g
  • vejce – 3 ks
  • majonéza – 100 g
  • zakysaná smetana – 150 g
  • sýr na strouhání – 150 g
  • klobása – 300 g
  • jedná soda – 1 čajová lžička
  • zelené bylinky (petrželka, kopr, jarní cibulka apod.) – dle chuti
  • sůl a pepř – dle chuti

Příprava slaného mramorového dortu

Slaný mramorový dort připravíte podle tohoto postupu:

Čtěte také: Pokud vás nebaví klasická sekaná, zkuste ji vylepšit o mozzarellu. Lepší sekačku jste nejedli

  • V malé misce rozmíchejte zakysanou smetanu s jedlou sodou a nechte 2-3 minuty působit.
  • Majonézu rozmíchejte s vejci ve větší míse.
  • Přidejte připravenou smetanu se sodou a důkladně promíchejte.
  • Dále do směsi vmíchejte mouku (ve dvou dávkách).
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Sýr nastrouhejte a klobásu nakrájejte na malé kostičky.
  • Přidejte sýr a klobásu do směsi a promíchejte.
  • Zelené bylinky nasekejte najemno a vmíchejte je do směsi.
  • Připravte si dortovou formu a vymažte ji olejem.
  • Nalejte směs do mísy a povrch uhlaďte pomocí lžíce.
  • Vložte formu do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 35-40 minut.

Dort je možné péct také v zapékací míse. Podává se nakrájená na plátky nebo na trojúhelníčky podle toho, v jaké nádobě jste jej pekli. Kromě uvedených ingrediencí můžete do dortu dle chuti přidat také předvařenou zeleninu, či klobásu nahradit šunkou.