Mřížky z kynutého těsta plněné vanilkovou náplní

Recepty z kynutého těsta mohou být trochu časově náročnější, protože potřebujete určitou dobu, kterou chtě nechtě musíte obětovat kynutí. Avšak výsledek vždy stojí za to. I když se vám napoprvé kynuté těsto nepovede tak, jak byste chtěli, nezoufejte a zkoušejte to dál. Můžete postupně odhalovat, v čem jste minule udělali chybu a pomalu tyto chyby odstraňovat.

Ingredience

  • 600 g hladké mouky,
  • 550 ml mléka,
  • 7 g instantního droždí,
  • 220 g cukru krystal,
  • 100 g másla (pokojové teploty),
  • ½ lžičky soli,
  • 1 ks vejce,
  • 3 ks žloutky,
  • 1 balení vanilkového (vanilinového) cukru,
  • 1 lžíce citronové šťávy,
  • 1 lžička strouhané citronové kůry,
  • 30 g škrobu,
  • cukr moučka,
  • skořice.

Příprava

  1. Do 250 ml teplého (ale ne horkého) mléka přidáme droždí a 100 g cukru. Za 10 minut by měl vzejít kvásek.
  2. Poté přidáme hladkou mouku, 50 g másla, sůl a vejce. Z těchto surovin vypracujeme těsto, které necháme 1,5 hodiny kynout.
  3. Mezitím si připravíme vanilkový krém. 300 ml mléka, 120 g cukru, škrob, citronovou kůru a dva žloutky vaříme na mírném ohni. Za stálého míchání přivedeme k varu.
  4. Jakmile směs dosáhne varu, odstavíme a přidáme zbylé máslo, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Vše dobře promícháme, aby nám vznikla hladká náplň.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na 15-20 kousků. Každý kousek vytvarujeme tak, jak je na obrázku níže – vyválíme z něj placku a na kraji nařízneme mřížku.
  6. Na 1/3 velikosti placky (tam, kde není nařezaná) naneseme vanilkový krém – postačí asi jen jedna lžíce krému. Zabalíme, aby nařezaná mřížka byla nahoře. Dejte pozor, aby náplň byla dobře obalená a nevytekla.
  7. Hotové mřížky skládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  8. Mřížky potřeme rozšlehaným žloutkem.
  9. Necháme ještě 20 minut kynout.
  10. Pečeme 15 minut na 180 °C.

Domácí kynuté mřížky

Tyto domácí mřížky z kynutého těsta nejsou nic složitého, stačí se naučit, jak na ně. Kromě surovin na kynuté těsto už toho nic moc dalšího potřebovat nebudete, takže pokud máte domácí pekárnu, která vám těsto připraví, máte vyhráno. I bez domácí pekárny vás veškeré příprava i s pečením vyjde na cca dvě hodiny vašeho času. Mlsání těchto dobrot ale bude mnohem kratší, protože jsou tak dobré, že je budete muset sníst hned!

Čtěte také: Vždy jsem toužila pěstovat tulipány doma v květináči, ale nikdy nevydržely. Pak jsem objevila tento skvělý nápad a dnes mám svou vlastní zahrádku na parapetu!