Příprava domácího chleba se v dnešní době opět vrací do módy zejména s velmi pokročilými technologiemi aplikovanými v domácích pekárnách. Prostřednictvím tohoto receptu si budete moci rychle a jednoduše vyrobit vlastní chléb, ať už v pekárně nebo přímo v troubě. Tento domácí chléb je velmi chutný a vydrží také dlouho čerstvý.
Reklama
Recept na výborný domácí chléb
K tomuto jednoduchému receptu budete potřebovat následující ingredience:
- 2-3 hrnky mouky
- 1 hrnek horké vody
- ¼ hrnku vlažného mléka
- 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 1 a ½ lžičky sušeného droždí
- ½ lžičky cukru
- ½ lžičky soli
Příprava těsta a postup pečení
Výroba domácího chleba spočívá v následujících krocích:
- Rozpusťte droždí a cukr ve vlažném mléce. Poté přidejte horkou vodu, pořádně promíchejte a nechte chvíli stát.
- Mouku prosejte do větší mísy, přidejte olej a sůl a promíchejte.
- Do připravené směsi přidejte odstáté droždí s cukrem a mlékem a pořádně prohněťte až se všechny ingredience spojí do hladkého těsta.
- Vezměte si kovovou mísu a vymažte ji olejem.
- Uhnětené těsto vložte do mísy, přikryjte plátnem nebo utěrkou a nechte hodinu stát na teplém místě, aby vykynulo.
- Po vykynutí si připravte pečící plech, naolejujte si prsty a těsto přeneste na něj. Vytvarujte těsto na plechu do bochánku a nechte ještě chvíli nakynout.
- Během této doby nechte troubu vyhřát na 180 °C.
- Jakmile trouba dosáhne požadované teploty a chléb je nakynutý v bochánku, vložte jej dovnitř a pečte, dokud kůrka nezhnědne.
- Poté zvyšte teplotu na 200 °C až do úplného upečení (přibližně 10-20 min).
- Po upečení vyndejte chléb z trouby a vyklopte jej z formy/plechu.
- Nechte chléb vychladnout na mřížce nebo utěrce – při chladnutí jej přikryjte (ideálně rovněž utěrkou.
Chléb je možné konzumovat až po úplném vychladnutí. Poté také můžete chléb skladovat, ideálně v chlebníku a utěrce, aby mohl dýchat.
Reklama