David Hampl
15 srpna, 2020

Příprava domácího chleba se v dnešní době opět vrací do módy zejména s velmi pokročilými technologiemi aplikovanými v domácích pekárnách. Prostřednictvím tohoto receptu si budete moci rychle a jednoduše vyrobit vlastní chléb, ať už v pekárně nebo přímo v troubě. Tento domácí chléb je velmi chutný a vydrží také dlouho čerstvý.

Recept na výborný domácí chléb

K tomuto jednoduchému receptu budete potřebovat následující ingredience:

  • 2-3 hrnky mouky
  • 1 hrnek horké vody
  • ¼ hrnku vlažného mléka
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 a ½ lžičky sušeného droždí
  •  ½ lžičky cukru
  • ½ lžičky soli

Příprava těsta a postup pečení

Výroba domácího chleba spočívá v následujících krocích:

  1. Rozpusťte droždí a cukr ve vlažném mléce. Poté přidejte horkou vodu, pořádně promíchejte a nechte chvíli stát.
  2. Mouku prosejte do větší mísy, přidejte olej a sůl a promíchejte.
  3. Do připravené směsi přidejte odstáté droždí s cukrem a mlékem a pořádně prohněťte až se všechny ingredience spojí do hladkého těsta.
  4. Vezměte si kovovou mísu a vymažte ji olejem.
  5. Uhnětené těsto vložte do mísy, přikryjte plátnem nebo utěrkou a nechte hodinu stát na teplém místě, aby vykynulo.
  6. Po vykynutí si připravte pečící plech, naolejujte si prsty a těsto přeneste na něj. Vytvarujte těsto na plechu do bochánku a nechte ještě chvíli nakynout.
  7. Během této doby nechte troubu vyhřát na 180 °C.
  8. Jakmile trouba dosáhne požadované teploty a chléb je nakynutý v bochánku, vložte jej dovnitř a pečte, dokud kůrka nezhnědne.
  9. Poté zvyšte teplotu na 200 °C až do úplného upečení (přibližně 10-20 min).
  10. Po upečení vyndejte chléb z trouby a vyklopte jej z formy/plechu.
  11. Nechte chléb vychladnout na mřížce nebo utěrce – při chladnutí jej přikryjte (ideálně rovněž utěrkou.

Chléb je možné konzumovat až po úplném vychladnutí. Poté také můžete chléb skladovat, ideálně v chlebníku a utěrce, aby mohl dýchat.

Sdílejte článek