Najdete je na zahrádce, stejně jako je můžete koupit ve většině obchodů. Většina lidí je má za pochoutku, na kterou se velmi těší. Připravte si chutné a zdravé nové brambory na mnoho způsobů. Jaké jsou nej?

Začátek letních prázdnin se blíží s ním i sezóna nových brambor, které pocházejí od nás, z České republiky a mají podle mnohých mnohem lepší a lahodnější chuť než ty, které můžeme už v průběhu jarních měsíců koupit v supermarketu, ale pocházejí z Afriky či jižní Evropy. České nové brambory jsou nejen velmi chutné, ale také dietní a plné vitamínů a minerálů. Konkrétně jsou nové brambory bohaté na vitamín C, B1, B2, hořčík, železo, zinek, vápník či draslík. Dnes vám přinášíme hned pět jednoduchých receptů, jak lze nové brambory připravit.

Vařené brambory s koprem

Na tento pokrm budeme potřebovat přibližně jeden kilogram nových brambor, sto gramů másla, jeden svazek kopru, dva stroužky česneku a sůl dle chuti.

Příprava vařených brambor s koprem je velmi jednoduchá. Nejprve nové brambory omyjeme a oloupeme. Následně je dáme vařit do hrnce s osolenou vodou. V mezidobě se připravíme ostatní ingredience. Umyjeme a nakrájíme najemno kopr, oloupeme česnek a stroužky najemno nakrájíme. Když jsou brambory uvařené, vodu z nich slijeme a následně k bramborám přidáme nakrájený kopr s česnekem a na kousky nakrájené máslo. Vše dobře promícháme. Následně hrnec přiklopíme pokličkou a necháme přibližně pět minut odležet.

Čtěte také: Jedině tyto ženy které se narodily do těchto znamení jsou nejlepší v posteli: Patříte mezi ně?

Pečené nové brambory

Na přípravu pečených nových brambor si připravíme přibližně jeden kilogram nových brambor, pět stroužků česneku, sto gramů másla, jeden svazek kopru, koření dle chuti (rozmarýn, sůl, pepř).

Brambory nejprve opět umyjeme, oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Takto připravené brambory dáme vařit do hrnce s osolenou vodou přibližně na deset minut. Po jejich uplynutí vodu z hrnce slijeme, brambory z hrnce vyjmeme a osušíme. Takto osušené brambory následně vložíme do pekáčku a přidáme k nim nadrobno nakrájený česnek, sůl a pepř. Na závěr přidáme i na plátky nakrájené máslo a na jemno nakrájený rozmarýn. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na sto osmdesát stupňů a pečeme přibližně čtyřicet minut. Během pečení je vhodné brambory čas od času obrátit. Před podáváním ještě brambory zlehka posypeme nadrobno nakrájeným koprem.

Nové brambory se sýrem suluguni

Na tento recept si připravíme asi jeden kilogram nových brambor, tři až čtyři stroužky česneku, dvě lžíce másla, dvě stě gramů sýru suluguni a koření a bylinky dle chuti.

I pro přípravu tohoto receptu nejprve brambory omyjeme, oloupeme a dáme na patnáct minut vařit do osolené vody. Následně vodu slijeme, brambory z hrnce vyjmeme a osušíme. V době, kdy se vaří brambory, si připravíme další ingredience. Oloupeme a na jemno nasekáme stroužky česneku a česnek dáme do pánve, ve které jsme předtím rozpustili máslo, poté přidáme i koření a bylinky. Když jsou brambory uvařené a osušené, vložíme je do připraveného pekáčku a přelijeme máslem s česnekem a bylinkami. Nakonec ještě vše pokryjeme na plátky nakrájeným sýrem suluguni a překryjeme pečícím papírem. Vložíme do trouby předehřáté na dvě stě stupňů a pečeme do té doby, než se sýr roztaví a směs na povrchu mírně zhnědne.

Pečené brambory ve slupce

Připravíme si opět přibližně kilogram nových brambor, vhodnější budou spíše brambory menší velikosti, dva až tři stroužky česneku, dvě lžíce slunečnicového oleje, jeden svazek kopru, jednu čajovou lžičku másla a sůl.

Brambory umyjeme a osušíme, ale tentokrát neloupeme. Následně je uvaříme v hrnci. Poté si do pánve připravíme slunečnicový olej a umyjeme a nakrájíme česnek a kopr. Když jsou brambory uvařené, vložíme je do pánve s olejem a posypeme koprem a česnekem. Vše zamícháme a pod pokličkou vaříme v pánvi několik minut. Nakonec ještě přidáme lžičku másla a můžeme podávat.

Netradiční bramborový salát

Většina z nás si bramborový salát vybaví jako jeden ze symbolů Vánoc. My vám dnes ale přinášíme recept na poněkud jiný bramborový salát, na kterém si klidně můžete pochutnat i v létě. Budete potřebovat přibližně půl kilogramu nových brambor, dvě stě gramů zelených fazolek, sto dvacet gramů sardinek v oleji, sto gramů oliv, šťávu z poloviny citronu, jednu polévkovou lžící olivového oleje a sůl a pepř dle chuti.

Brambory umyjte a nakrájejte na středně velké kousky, ty potom ve slupce uvařte. Následně si zlehka na pánvi orestujte zelené fazolky. Až budou brambory uvařené, smíchejte je ve větší míse s fazolkami a přidejte i další ingredience, sardinky, nadrobno nasekané olivy, citronovou šťávu a koření. Dobře promíchejte a nechte salát přibližně patnáct minut odstát, poté můžete podávat.

Zdraví skryté v bramborách

Brambory jsou nejen potravina, mají také léčivé účinky. Pozitivní účinky brambor byly zaznamenány při nejrůznějších zdravotních potížích, především při obtížích s trávicí soustavou, jako je pálení žáhy, žaludeční vředy či žaludeční nevolnosti a bolesti břicha. Nové brambory také pročišťují náš organismus a pomáhají při potížích s ledvinami. Blahodárný účinek mají také na vysoký krevní tlak, pomáhají s jeho snížením a mají příznivý vliv i na hladinu cholesterolu v naší krvi. Další výhodou nových brambor je, že jsou kaloricky velice chudé, a proto se jejich konzumace doporučuje i lidem, kteří se snaží zhubnout.

A jedna rada na závěr. Nové brambory při vaření, především při vaření ve slupce, velmi rády pukají. Důvodem je pravděpodobně jejich vysoký obsah vody. Pokud se chcete puknutí vyhnout, zkuste každou bramboru před vařením popíchnout, například jehlicí na špízy či vidličkou. Nové brambory se obvykle vaří pouze krátce, postačí patnáct, maximálně dvacet minut, poté by se již mohly začít rozpadat.