Nakládané okurky

Jsou výsostně dobré a miluje je snad každý. Řeč je bezesporu o nakládaných okurkách, které můžeme naložit na tisíce způsobů a vytvořit si tak různé druhy chutí. Už jste ale zkoušeli využít několika PET lahví, které doma máte a okurky naložit právě do nich? Pokud jste si mysleli, že to nelze, tak jste na omylu. Nejvíce doporučovanou velikostí jsou pak PET lahve s objemem 5 litrů.

Níže Vám potom popíšeme dokonalý recept, na správně a chuťově vyvážené nakládané okurky, které můžete schraňovat v právě již výše uváděných „PETkách“.

PET lahev o objemu 5 litrů zaručeně ušetří dost práce s malými sklenicemi

Jak je uvedeno v předchozích odstavcích, právě s velkou PET lahví dokážete divy. Následující recept je tedy určen pro objem 5 litrů. Kromě 3 kilogramů okurek a vody budeme dále potřebovat:

Čtěte také: Jaký způsob naložení okurek je teď nejoblíbenější?

  • 1 feferonku
  • 2 stroužky česneku
  • Kopr a křen
  • Hořčičná semínka a 330 gramů soli

Kartáčováním vše začíná…

V prvé řadě, okurky řádně vykartáčujte, abyste je zbavili malých bodlinek a následně je namočte na několik hodin do studené vody. Poté do připravené nádoby vložte všechny ingredience s tím, že okurky a voda se solí půjdou na závěr.

Následně ohřejeme vodu společně se solí a necháme tak vytvořit jakousi solnou lázeň. Vložíme okartáčované okurky do nádoby tak, aby mezi sebou měly co nejméně prostoru a láhev dolijeme již zmíněnou solnou lázní. Je potřeba zdůraznit, že voda musí být zalita až k víku. Potom už jen stačí nádobu zavřít a umístit do sklepa či lednice. Chlad a tma je pro následující proces velice důležitý.

Necháme uzrát od několika dní po měsíce

Následuje doba zraní, kdy okurky uzavřené v PET nádobě postupně mění barvu, a kromě vůně přebírají také chuť vložených ingrediencí. Použitá sůl zde funguje jako konzervant, který brání tomu, aby se okurky zkazily.

Pokud máte na okurky velkou chuť, je možné je ochutnat prakticky po několika málo dnech. Optimálně se však doporučuje vydržet alespoň 4 dny. Nejdéle je možné okurky nakládat i několik měsíců, takto naložené okurky se potom dočkají opravdu výrazného a labužnického aroma.