Nakládat můžete okurky i bez octa. Poradíme vám, jak na to

Nakládané okurky jsou velkou pochoutkou pro celý národ. Češi je milují a pravidelně si je kupují v obchodě. Domácí okurky jsou samozřejmě mnohem chutnější a také levnější. Když si je uděláte během letních měsíců, budete mít dostatečně velkou zásobu okurek i na zimu. Snadno si je potom vychutnáte jako přílohu k masu, do salátu i na chleba. Poradíme vám, jak si je připravit.

Tradičně se pro nakládání používá ocet, ale mnoho lidí nesnáší jeho zápach. Dobrou zprávou je, že ho nutně nepotřebujete. Chutné a křupavé okurky si vychutnáte i bez přidání octa se silným zápachem. Podívejte se na pracovní postup, díky kterému si vychutnáte ty nejlepší nakládané okurky. A potřebujete na to jen čtyři ingredience!

shutterstock.com

Co budete potřebovat?

V první řadě si musíte připravit vhodnou nádobu. Nejlepší bude 3litrová sklenice (nebo menší), která je vhodná na zavařování. Koupíte ji prakticky v každém obchodě, a to hlavně během zavařovací sezóny. Připravte si dostatečné množství okurek, 2 polévkové lžíce soli, 5 polévkových lžic cukru a 1 ½ lžičky kyseliny citronové. Přidejte k tomu kopr, křen, česnek, celý černý pepř, listy rybízu a bobkové listy.

Způsob přípravy

Na dno každé zavařovací sklenice položte snítku kopru, list křenu, 2 stroužky česneku, 2-3 kuličky černého pepře, 2 listy rybízu a bobkový list. Okurky položte těsně k sobě, aby se jich do sklenice vešlo co nejvíce. Okurky zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut odstát. Potom vodu slijte do dřezu. Tento postup je možná trochu jiný, ale funguje velmi dobře.

Potom okurky zalijte vroucí vodou ještě jednou a nechte je odstát dalších 10-15 minut. Vodu nalijte do hrnce a přiveďte ji k varu. Přidejte sůl, cukr a kyselinu citronovou. Přelijte touto směsí okurky a zavřete sklenice pevně víčky. Zabalte sklenice do látkových utěrek nebo jiné látky a nechte je úplně vychladnout. Naložené okurky skladujte na temném a chladném místě.

Zdroj: ohlyad-dnya.pro