Nebeské košíčky Isidor dělá moje tchýně na Vánoce. Nic lepšího jsem nejedla

Ingredience:

Těsto:
400 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
1 vejce
130 g mletých vlašských ořechů
2 PL holandského kakaa
1 máslo (250 g)
špetka skořice
šťáva z jednoho citronu + kůra z jednoho citronu

Ořechová náplň:

300 g mletých ořechů
100 g moučkového cukru
90 ml rumu

Na krém:

3 vajíčka
150 g cukru
1 ČL vanilkového cukru
300 g másla
2 PL holandského kakaa

Čtěte také: Lahodné skořicové rolky se hodí nejenom ke kávě

Poleva:

200 g čokolády
70 g másla

sklenička marmelády (př. rybízová nebo rakytníková)

Postup:

  • Zahřej troubu na 170 °C. Smíchej všechny ingredience na těsto dohromady a nech ho odpočívat v chladu, ideálně 12 hodin.
  • Plň těsto do košíčků tak, aby uprostřed zůstala malá díra.
  • Peč je v předehřáté troubě asi 7 minut.
  • V misce smíchej všechny suroviny na ořechovou náplň.
  • Vyndej upečené košíčky z formiček, dej do nich trochu marmelády a na to přidej ořechovou náplň. Nech to ztuhnout.
  • Připrav krém. Vajíčka s cukrem vyšlehej nad párou do hustého, nech vychladnout a pak přidej máslo a kakao. Šlehej, dokud nebudeš mít krásně hladký krém.
  • Na ořechovou náplň nastříkej krém pomocí cukrářského sáčku. Dej košíčky do lednice a nech dobře ztuhnout až do druhého dne.
  • Ponoř košíčky do čokoládové polevy. Rozpusť čokoládu s máslem ve vodní lázni a promíchej.
  • Nech hotové košíčky odpočívat ideálně 2 dny, aby se všechny chutě propojily.