Mnozí pěstitelé ovoce a zeleniny během letních měsíců sklízí dlouho očekávané plody. Ty pak zavařují, nebo z nich tvoří marmelády, džemy a jiné pochoutky. Pakliže se vám urodilo mnoho sladkých jablek, naskýtá se vám možnost upéct pro rodinu tento svěží a lehký jablečný koláč. Zachutná všem. Jeho příprava je poměrně rychlá a také snadná.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu jablečného koláče?

Na těsto si připravte tyto suroviny:

  • 250 gramů změklého másla
  • 500 gramů hladké mouky
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva

Také budete potřebovat: 100 mililitrů mléka. Na jablečnou náplň si obstarejte: 1 kilogram spíš nakyslejších jablek, krupicový cukr dle chuti, mletou skořici, 1 balíček vanilkového cukru a najemno nasekané vlašské ořechy.

Jak postupovat při přípravě jablečného koláče?

Nejdříve se pusťte do přípravy jablečné náplně. Jablka si oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte do větší mísy. Poté přidejte krupicový cukr, vanilkový cukr, trochu mleté skořice a jemně mleté, nebo nasekané vlašské ořechy. Směs dobře promíchejte, aby se chutě důkladně   propojily. V další fázi zhotovte těsto. K ruce si vezměte hlubší mísu, do ní prosejte přes sítko hladkou mouku, vsypte moučkový cukr, vložte změklé máslo a vytvořte rukama žmolenku, následně vložte do hmoty i kypřící prášek do pečiva, vlijte mléko a vypracujte homogenní vláčné těsto, které se nebude lepit.

Kompletace jablečného koláče, fáze pečení a servírování

Až budete mít těsto vypracované, rozdělte ho na dvě stejně velké části. Z jedné vyválejte asi půl centimetru silný plát a položte jej na plech vystlaný pečícím papírem. Na těsto navrstvěte jablečnou náplň, následně z druhé části těsta vytvořte stejný plát a umístěte na jablka. Povrch vidličkou mírně propíchejte, těsto lze pomazat vaječným žloutkem. Pak koláč dejte péct do trouby na dvacet minut při 180 stupních Celsia. Až bude hotový, vyjměte ho, nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte s oblíbeným nápojem. Dobrou chuť!

Sdílejte článek