Nejjednodušší recept na luxusní domácí chlebík! Až ochutnáte tu kůrku, ihned si ho zamilujete, kouzlem je totiž tato ingredience!

Vyrobit si domácí chléb nepředstavuje žádný problém. Postup přípravy je velmi jednoduchý a zvládne ho každý. A jednoduchost není jediným důvodem, proč ho vyzkoušet. Až ho poprvé ochutnáte, zjistíte jeho další klad. Je o poznání chutnější než jakékoliv pečivo z obchodů.

Reklama

Co budete potřebovat?

Zvládne ho každý, stačí několik zásadních ingrediencí:

  • 250 g mouky
  • 6 g sušeného droždí
  • 4 g soli
  • 30 g másla
  • 100 ml mléka
  • 50 ml vody

K tomu je potřeba ještě jedna ingredience, a to jeden žloutek, kterým potřete chléb před pečením. Dále už budete potřebovat jenom kmín na posyp, a to v množství dle vašich preferencí. Eventuelně můžete posyp i vynechat.

Reklama

Jdeme na to

Díky sušenému droždí není příprava chleba nijak složitá. Jednoduše smícháte všechny ingredience, mělo by vám vzniknout vláčné a nelepivé těsto, ze kterého vytvarujete bochník. Jak vidíte, není třeba žádný kvásek, jehož příprava vás jenom obírá o čas. V tom je kouzlo sušeného droždí.

Reklama

Následně ho nechte 30 minut při pokojové teplotě odpočinout. Poté jej zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout. Jakmile se těsto zvětší na dvojnásobek, můžete ho upéct. Teplota by měla být opravdu vyšší, klidně okolo 40 – 50 stupňů. Tím zajistíte, že se kvasnice správně aktivují a budou fungovat.

Chléb či veka? Na obojím si pochutnáte!

Před pečením se ještě můžete rozhodnout, zda budete chtít upéct klasický bochník, nebo z něj vytvarujete třeba veku. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv tvar, je potřeba do něj udělat několik zářezů kvůli případnému praskání při pečení a kvůli hezké kůrce jej potřete rozšlehaným žloutkem.

Nechte ještě nějakou dobu odležet a poté jej vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte asi 30 minut. Po alespoň kratším vychladnutí už můžete ochutnávat. V tu chvíli zjistíte, proč je domácí chleba podstatně lepší volbou, než jakákoliv kupovaná varianta.

Reklama