Nejlepší polévka s knedlíčky jak od babičky

Zdravá polévka s knedlíčky patří mezi oblíbené nejen u nás. Chutná polévka vás rychle postaví na nohy po předchozím náročném večeru, hodí se jako první chod nebo jako jednoduchá večeře, pokud se vám nebude chtít vařit. Co budete potřebovat na babiččin recept na lahodnou polévku?

Na silný vývar potřebujete kvalitní suroviny

Na chutnou a zdravou polévku si připravte:

  • 4 kuřecí stehna
  • 2 mrkve
  • 1 papriku
  • 2 střední cibule
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce krupice
  • 1 lžičku koření
  • Petržel
  • 50 ml oleje
  • Sůl podle chuti

Nejdříve si musíte vyčistit a umýt zeleninu. Cibuli nakrájejte, orestujete na troše oleje, poté ji dejte do hrnce s vodou, přidejte sůl, celou mrkev a na kostičky nakrájenou papriku. Nakonec vložte kousky kuřete a koření podle vlastní chuti. Všechno promíchejte a duste na středním plameni. Postupně odstraňujte pěnu, která se bude tvořit na povrchu vývaru.

Čtěte také: Recept na velmi křehké Velikonoční sušenky, které si připravíte doma

Poté vytvarujte knedlíčky. Na ty si smíchejte krupici s vlažnou vodou a míchejte, dokud nevznikne hustá kaše. Po uvaření zeleniny ji vyndejte a nechte samotnou polévku provařit, přidejte po lžičkách malé knedlíčky. Nakonec ještě pět minut vařte a máte hotovo. Dejte na hrnec pokličku a nechte polévku několik minut stát, až poté přijdete najemno nakrájenou zeleninu.

Každá rodina bude mít svůj recept na vývar

Nikde nenajdete univerzální recept na kuřecí nebo hovězí vývar. Každá rodina pojede podle vlastního receptu, který má vylepšený podle chuti. Pokud i vy máte oblíbený recept po babičce, můžete si ho upravit podle svého. Mnoho kuchařů nechává vývar táhnout i několik hodin, aby byl opravdu silný. Některé do něj místo knedlíčků přidají otrhané maso, které se vařilo ve vodě, naopak už tam nevrací zeleninu.

Výhodou silných vývarů je, že si je můžete uvařit podle sebe. Můžete si je po troškách zamrazit, například ve tvořítkách na led a poté jen postupně vytahovat, když budete potřebovat. I zeleninu do polévky nemusíte používat vždy čerstvou, hodí se také mražená, kterou seženete v každém obchodě. Vyplatí se do vývaru kupovat kvalitní maso a kosti, které vývaru dodají typickou výraznou a silnou chuť. Zeleninu kupuje také kvalitní a nejlépe domácí, protože jak víme, zelenina nechutná všem. Kromě masa nebo knedlíčků můžete do vývaru použít také domácí, najemno nakrájené nudle, které milují především děti. Kromě nudlí se používá také kapání.