Nemusíte používat kupovanou majonézu. Připravte si vlastní sami doma

Každý, kdo někdy přičichnul více ke kuchařskému řemeslu, tak ví, že omáčky jsou základem opravdu chutného jídla. A základem mnoha omáček jsou zase majonézy, které vám pomohou vytvořit opravdu lahodnou emulzi. Doslova se vám otevře nový svět chutí. Dochucením omáčkou dáte jídlu úplně nový charakter a směr.

Ingredience na delikátní majonézu

Neučíme se nyní vyrobit majonézu, ke které můžete přidat kapary a ančovičky a získat klasickou omáčku Caesar. Ale pojďme shrnout veškeré ingredience, které budete na přípravu potřebovat. Jedná se tedy o:

  • 2 vaječné žloutky
  • 1 lžička soli
  • Půl lžičky cukru
  • 1 lžíce 9% octa
  • Půl lžíce hořčice
  • 600 ml slunečnicového oleje

Jdeme na přípravu

Nejprve tedy vezměte žloutky, do kterých dejte hořčici, sůl, cukr a ocet. Ocet lze nahradit kyselinou citrónovou. Veškeré ingredience dobře promíchejte. Vezměte láhev se slunečnicovým olejem a lijte tenký proud do rozmíchaných žloutků. Vše zároveň stále míchejte.

Čtěte také: Nejlepší trik pro dokonale křupavé hranolky!

V ingrediencích zmiňovaný slunečnicový olej můžeme také smíchat s olivovým, pokud chcete mít majonézu zdravější. Pokud se jedná o extra panenský olivový olej, je vhodný mix v poměru 30/70 nebo 20/80. Olivový olej je zde samozřejmě zastoupen v menším poměru. Takto se to často dělá v kvalitních restauracích.

Jakmile začnete vařit, určitě si nemůžete nevšimnout, že je směs velmi hustá. Nemusíte se obávat toho, že by to byl problém, protože stačí vzít trochu vody, zkusit mírně přilít do emulze a promíchat. Jakmile budete s konzistencí spokojeni, bude to tak akorát.

Dále v přípravě pokračujte stejným postupem, jak jsme zmiňovali už na předchozích řádcích. Stále míchejte a současně lijte zbytek oleje. Opět můžete zase přidávat vodu, pokud vám připadá, že konzistence velmi zhoustla. Můžete si pomoci mixérem nebo šlehačem, ale důležité je nenechat rozpadnout stabilitu emulze. Těšte se na tu lahodu!