Tento recept na jemné cukroví je ideální pro každou příležitost – ať už chystáte vánoční tabuli, slavíte narozeniny, nebo si jen chcete udělat radost sladkým dezertem ke kávě. Těsto je jednoduché na přípravu a zvládne ho i méně zkušený cukrář. Díky kombinaci bílého jogurtu a másla získá cukroví krásnou křehkost, která se doslova rozplývá na jazyku.
Ingredience:
- 100 ml bílého jogurtu
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla nebo ztuženého tuku
- 2 balení vanilkového cukru
- 1/2 šálku moučkového cukru
- marmeláda na spojení
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Do misky prosejeme hladkou mouku, přidáme moučkový cukr a promícháme. Poté přidáme nakrájené máslo (nebo tuk) a bílý jogurt. Vše důkladně zpracujeme do hladkého těsta, ze kterého vytvarujeme bochník. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho odpočinout přibližně hodinu v lednici, případně v chladném prostředí.
Po odležení těsto rozválíme na pomoučeném válu a vykrojíme požadované tvary. Ty následně pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Doba pečení závisí na tloušťce těsta a velikosti tvarů, proto je dobré těsto během pečení hlídat, aby nezůstalo v troubě příliš dlouho a neztvrdlo. Hotové tvary slepujeme marmeládou a povrch posypeme moučkovým cukrem.