Neskutečně jednoduchý způsob, jak vyrobit domácí kečup. Je bez chemie a jeho chuť zaručeně předčí ten kupovaný

Každý z vás si v poslední době jistě všiml, že se okolo nás čím dál častěji řeší složení jednotlivých výrobků na trhu. Dále pak jistě nikomu neuniklo zjištění, že mnoho z nich nejsou pro zdraví člověka zrovna tou nejlepší volbou. V případě zboží určeného ke konzumaci to platí dvojnásobně. Díky všem těmto skutečnostem určitě uvítáte způsoby, jak si známé potravinářské výrobky vyrobit efektivně i doma, a to bez použití nežádoucích látek.

Tento článek vás seznámí s jedním takovým jednoduchým postupem. A půjde o položku, která by neměla chybět v žádné kuchyni. Nechcete už dále nechat napínat? Pomůžeme vám s výrobou domácího kečupu, který zaručeně bude chutnat lépe než kupované „náhražky“.

Ingredience používané k přípravě domácího kečupu

  • 200 g rajčatového pyré
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 3 lžíce octa
  • 1/2 sklenice vody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky skořice (mleté)
  • 1/2 lžičky hořčice
  • 1/2 cibule

Všechny potřebné suroviny má v domácnosti jistě každý z vás, protože jso běžně používané k přípravě všech různých pokrmů. To je samozřejmě výhoda, protože domácí kečup nevyžaduje žádné speciální přísady, které by nějak výrazněji zatížily vaši peněženku.

Čtěte také: Jak správně vyndat klíště? Zapomeňte na kroucení, mazání různými mastmi a další velmi rizikové postupy. Vyndání klíštěte není žádná věda. Stačí pouze dva jednoduché kroky a je venku

Jak postupovat při výrobě domácího kečupu?

Jako první vezměte do ruky malou cibuli a rozdělte ji na dvě části. Jednu z nich nebudete potřebovat, takže ji můžete uložit do ledničky, kde si počká na své další využití. Polovinu druhou následně oloupejte a nakrájejte nadrobno.

Cibuli máte nyní připravenou, takže se v přípravě můžete posunout směle dál. Budete potřebovat nějakou menší nádobu (nejlépe skleněnou). Do té přidáte horkou vodu, kterou zasypete hnědým cukrem. Tuto směs důkladně promícháte a pokračujete s tím, dokud nebude i sebemenší zrnko cukru rozpuštěné.

Když se vám cukr ve vodě kompletně rozpustí, přidáte ještě nakrájenou cibuli. Tentokrát bude zapotřebí vytáhnout ze skříňky váš tyčový mixér, kterým obsah skleněné nádobu pečlivě rozmixujete. Směs musí být dokonale hladká, takže rozhodně nikam nechvátejte a dejte celému procesu čas. Ve výsledku za to budete opravdu rádi.

Na řadu nyní přichází rajčatové pyré. To je potřeba umístit do další skleněné nádoby a přidat k němu hořčici, sůl, skořici a hřebíček. Dále na rajčatovou směs nalijete ocet a vodu s cukrem a cibulí, kterou jste si připravili během prvních kroků.

Vše pak stačí opravdu dobře promíchat, aby se jednotlivé položky spojili a vytvořili celek. Hotové dílo přelijeme do uzavíratelné nádoby, kde už bude kompletně připravené k prvnímu ochutnání.

Čím je vlastně domácí kečup tak výjimečný?

Velikým přínosem domácí výroby kečupu je zejména skutečnost, že neobsahuje žádné konzervanty jako jeho „kolegové“ v supermarketech. Takové látky totiž tělu a zdraví člověka z dlouhodobého hlediska rozhodně nepřinášejí nic dobrého a každá možnost, jak se stravovat bez nich, je určitě vítaná. Pokud se budete přesně držet receptu popsaného výše, můžete se spolehnout na to, že kečup s takovou chutí je naprosto nenahraditelný. Žádný produkt v obchodě vám prostě pravou a nefalšovanou chuť rajčat spojenou s domácím kečupem nemůže nahradit.

Troufneme si dokonce tvrdit, že v momentě, kdy ochutnáte produkt své práce, nebudete už nikdy stát o předražené náhražky, které se originálu nevyrovnají ani zdaleka. Pokud vás informace obsažené v tomto článku zaujaly, neváhejte se o ně podělit se svými známými, protože by přece byla škoda si nechat takovou senzaci jen pro sebe. Domácí kečup je vhodný ke všem možným kombinacím. Těstoviny, pizza, polévky ani omáčky už nikdy nebudou stejné. Kečup vlastní výroby váš pohled na kulinářství naprosto změní.