Dnešnímu dezertu, na který se podíváme, se někdy říká kostka černochů. Jedná se jeden z nejoblíbenějších perníků, které jen můžete najít a vychutnat si. Tato verze receptu je trochu dietnější než jiné, takže jistě potěší všechny, kdo si chtějí udržet štíhlou linii. Navíc se díky tomu nemusíte obávat, že děti budou jíst příliš sladkého a přitom dokonale uspokojíte jejich touhu po sladkém.

Co budete potřebovat?

Na složení ani přípravě není nic složitého. Na výrobu budete prakticky potřebovat jen jednu misku, ve které ve smícháte a řadu základních surovin, které má doma každá hospodyně a kuchařka, která alespoň čas od času něco upeče. Velkou výhodou je právě i jednoduchost pracovního postupu, takže vyrobit tento dezert zvládne i někdo, kdo v životě nic jiného neupekl. Na přípravu receptu si dejte k ruce:

  • 2 a ½ šálku mouky, 3 lžíce kakaa, 1 šálek práškového cukru,
  • 1 čajová lžička jedlé sody, 1 čajová lžička bílého octa,
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu, 6 lžic oleje,
  • 1 šálek ne příliš sladkého džemu a 1 šálek minerální vody.

Pracovní postup

V první řadě předehřejte troubu na 180 stupňů, protože smíchání všeho dohromady je skutečně rychlé, tak byste troubu měli zapnout jako první. Vezměte si větší mísu. Jediná mísa bude jediné, co budete potřebovat na samotnou výrobu těsta. Vložte všechny suché přísady do misky a promíchejte. Nyní udělejte do hmoty tři jamky, dvě menší a jednu větší.

Do jedné jamky dejte ocet, do druhé vanilku a do poslední olej. Přidejte minerální vodu a džem do celku a důkladně míchejte, dokud nezískáte homogenní hmotu. Poté už vás nečeká nic složitého, ani zapeklitého. Vezmete jen formu na pečení, těsto do ní nalijete a upečete ho v troubě na středním roštu při teplotě 180 stupňů po dobu 40 minut. Až vychladne, můžete na něj nalít čokoládovou polevu, posypat ho práškovým cukrem nebo ho nechat jen tak.

Sdílejte článek