Už jste slyšeli o hvězdicích z kynutého těsta? Tento velmi originální dezert vznikl experimentem se sklenicí a sklidil obrovský úspěch. Je jednoduchý a opravdu chutný. Chcete vědět jak na to? Přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte, jak takovou dobrotu upéct pro své blízké či známé.
Ingredience na kynuté těsto
· 500 g hladké mouky
· 60 g cukr krystal
· 0,5 lžičky soli
· 3 ks vejce
· 200 ml oleje
· 250 ml mléka
· 1 ks droždí
· 1 lžička cukru do kvásku
· 1 lžíce mléka do kvásku
Nejprve si připravte veškeré suroviny, které budete potřebovat. Mléko a vejce nechte ohřát na pokojovou teplotu a mezitím se pusťte do kvásku. Droždí rozdrobte, přidejte 1 lžičku cukru a 1 lžíci mléka. Lehce promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít na teplém místě. Dále do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, kvásek, mléko a vyšlehané žloutky s cukrem a olejem. Vše pečlivě vypracujte v hladké těsto a nechte 30 minut kynout.
Inspirace pro nádivku
Jako nádivku koláče můžete použít tvaroh, jablka s cukrem a skořicí, krém z pudingu, domácí marmeládu i nutellu. Výborné jsou taktéž povidla nebo mák. Jak vidíte, možností je opravdu hodně. Je tedy jen na vás, co vám nejvíce chutná a čemu dáte přednost.
Tvoříme hvězdici
Pokud už mate vykynuté těsto a vybranou vaši oblíbenou nádivku, je čas se pustit do přípravy samotné hvězdice. A věřte, není to nic složitého! Nachystejte si vál, posypte moukou a položte na něj těsto. To následně rozkrojte na čtyři stejné díly. Jeden z dílů vyválejte a pomocí talíře vykrojte nožem kulatou placku. Tu pomažte nádivkou a přiložte druhou vyválenou placku. Tento postup opakujte i se třetí a čtvrtou plackou, která bude poslední vrstvou.
Blížíme se do finále
Přeneste váš výtvor na plech s pečícím papírem a následně do středu koláče položte vrchem dolů sklenici a mírně přitlačte. Nožem vytvořte 16 paprsků jako byste chtěli krájet dort. Sklenici pak odstraňte a vezměte 2 paprsky a přetočte je směrem od sebe, každý na jinou stranu a jejich konce poté přitlačte k sobě. Takto postupujte i se zbylými paprsky a hvězdici máte na světě! Pomažte ji rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 15 minut při 180 °C.