David Hampl
10 července, 2020

Jak zahnat v létě hlad, abyste nemuseli stát dlouhé hodiny u sporáku? Navíc léto si říká o svěží a lehká jídla, na knedlíky s omáčkou v těchto horkých dnech nemá nikdo ani pomyšlení. Ale špaget už je také celá rodina přejedená, tak co přichystat? Vyzkoušejte recept na delikátní kuřecí závitky, které božsky chutnají, ale jejich příprava je snadná a rychlá. Ideální letní recept na maso, kterým můžete doplnit zeleninový salát, ale jako přílohu lze zvolit také brambory, bramborovou kaši či rýži.

Ingredience

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 2 kuřecí prsa (cca 500-600 g)
  • 70 g tvrdého plnotučného sýra (eidamu, ementálu nebo goudy)
  • kelímek smetany na vaření
  • 4-5 stroužků česneku
  • 4 čerstvé žampiony
  • 1 vejce
  • sůl, pepř a grilovací koření (nebo koření dle chuti)

Příprava

Omytá kuřecí prsa si položte na prkénko, dobře osušte papírovými utěrkami a nožem rozkrojte alespoň na tři tenké plátky po celé délce. Naklepejte jemně paličkou na maso, osolte a opepřete. Můžete přidat grilovací koření, případně jiné koření, které máte v oblibě.

Nyní si připravte náplň do závitků. Do velké mísy nastrouhejte najemno tvrdý sýr, přidejte prolisovaný česnek a asi půlku kelímku smetany na vaření.

Nakrájejte očištěné žampiony na drobné kostičky, přidejte ke stávající směsi v míse. Přidejte koření a rozklepnuté vajíčko, pořádně zamíchejte, aby směs získala tuhou konzistenci. Náplň je připravená a nyní je na řadě plnění závitků. Po naplnění a srolování plátku masa s nádivkou uvnitř upevněte konec pomocí párátka, můžete však rolku převázat také režnou nití.

Vkládejte závitky jeden vedle druhého do předem vymazané pečící nádoby nebo pekáče olejem nebo sádlem. Přelijte zbylou smetanou doplněnou o nastrouhaný sýr. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C alespoň 30 minut. Povrch masa musí být dozlatova propečený.

Servírujte s bramborovou přílohou, rýží nebo bulgurem. Závitky můžete také nakrájet na kolečka a podávat namísto jednohubek.

Sdílejte článek