Nikdy jsem nevěděla, jak správně uvařit meruňkový kompot. S tímto návodem se mi podařil ten nejlepší za celé roky!

Meruňková povidla jsou myslím velmi oblíbená, ale nevaříme je až tak často. Jednak je to z důvodu, že jahody dozrávají dříve a tedy nějakou tu úrodu už máme v záloze a druhý důvod například je, že koupit dobré meruňky, to je častokrát nelehký úkol. Pokud jste již meruňky koupili a nezdají se Vám zcela zralé, nechte je pár dní jen tak na stole dozrát. Věřím, že Vám tato tradiční verze povidel bude chutnat!

Co budete potřebovat?

  • asi 1 kg meruněk (pokud dáte o něco víc, nevadí)
  • 600 gramů cukru

Jak na to?

Meruňky si nejdříve omyjeme a očistíme od pecek. Následně je umeleme na masovém mlýnku. Rozemleté ​​meruňky vrstvíme do velkého hrnce a za každou vrstvou nasypeme část cukru. Hmotu můžeme uložit do chladničky na jeden den, ale tento krok není nutný. Meruňkový povidla vaříme na mírném ohni dokud nevidíme drobné bublinky. Občas promícháme. Hmota by neměla bublat vodnatě, ale postupně by měla houstnout.

Po uvaření si naplníme sklenice a zavíčkujeme. Marmelády obrátíme vzhůru nohama, aby se nám vysterilizovalo i víčko. Následně dáme sklenice do teplé vody, voda by měla mít kolem 80 stupňů Celsia, kde je takto povaříme cca 20 minut. Odložíme na zem, můžeme přikrýt dekou a povidla jsou hotový.

Čtěte také: Milujete džemy a marmelády? Pak jste tu dobře. Přináším Vám tipy a recepty na 4 nejlepší, gurmánské jahodové džemy!

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Náš tip!

Meruňkový džem je ideální chuťově a dobře se kombinuje i s jinými ingrediencemi. Zkuste přidat špetku skořice, případně zvolte kombinaci: špetka soli, kajénského pepře a jablečného octa. Dobrá je i kombinace meruňky-zázvor nebo do hrnce s hmotou přidejte trošku brandy.

Přejeme dobrou chuť!