Nostalgická chuť dětství, našel se opomenutý recept z dob ČSR: Chléb ve vejci, kdo ho miloval? – tohle si musíte uložit a ochutnat!

Všichni z nás jsme byli dětmi. Jistě si pamatujete, že onehdy nic nebylo snadné, avšak jsme si to neuvědomovali. Ovšem po jisté době, když jsme začali dospívat, nám spousta věcí začala docházet. Díky tomuto receptu si zavzpomínáte na staré dobré časy, kdy jste byli ještě dětmi.

Levné ale dobré

Toto jídlo lze uvařit z několika málo potravin, které bez problému jistě naleznete doma. Ano, jedná se o chléb ve vajíčku. Lze využít i starý chléb, abyste ho nemuseli vyhazovat. Tady je seznam ingrediencí, které budete při přípravě této delikátní pochoutky potřebovat:

  • Chléb
  • Vejce
  • Sůl a pepř
  • Olej

Toto je jedno z mnoha jídel, které známe z našich dětství jako něco zcela běžného. Povětšinou bylo připravováno k snídani či k večeři, když zrovna nebylo něco uvařeno, neboť příprava tohoto pokrmu je velice rychlá ale také snadná.

Čtěte také: Úžasný sirup proti kašli, který si můžete vyrobit doma

Jednoduchá příprava

Příprava tohoto pokrmu je velice jednoduchá. Pokud si kupujete celý chléb, nakrájejte jej na plátky. Není ani třeba použít čerstvý chléb, neboť bohatě postačí chléb starší. Dále do misky rozklepneme odpovídající počet vajec, která pomocí soli a pepře ochutíme a rozšleháme vidličkou. Rozehřejeme olej na pánvi. Skvělou alternativou oleje může být sádlo. Jakmile bude pánev rozehřáta, začneme chléb namáčet ve vajíčkách. Následně je vložíme na pánev a dozlatova z obou stran osmažíme. Poté chléb sundejte z ohně a vysušte ho kuchyňskými utěrkami. Zbavíte je tak, stejně jako v případě smaženého sýru, nadbytečného tuku. Chléb můžete podávat ať už samotný nebo třeba s hořčicí, kečupem či oblíbenou pomazánkou. Skvěle vám s tím budou chutnat také kyselé okurky či jiná zelenina. Další nespornou výhodou je to, že ho lze jíst i za studena.

Chutná alternativa

Pokud vám původní recept jakkoliv nevyhovuje, můžete si zkusit uvařit tuto vhodnou alternativu. Postačí vám i stejné ingredience. V jednotlivých plátcích chleba uprostřed vydlabete díru, ovšem nikterak velkou. Vydlabanou část nevyhazujte, neboť ji později využijete jakožto přílohu. Pánev připravte stejně jako v minulém případě. Na pánev dejte chléb a do vydlabané díry vyklepněte vajíčko. To osolte a opepřete. Zhruba po třech minutách chléb otočte, aby se propekl z obou stran a vejce se zatáhlo. Nejlepší bude, pokud žloutek zůstane tekutý, poněvadž si v něm můžete namáčet vydlabanou část chleba. Zaručeně nebudete litovat.