Obdoba tradičních palačinek? Lotyšské palačinky, po kterých se jen zapráší

Bezpochyby jsou tyto palačinky pochoutkou celé Evropy. I v Česku jsou palačinky velmi populární a milují je děti i dospělí. S džemem, čokoládou či tvarohem – opravdová pochoutka. Existují dvě verze tohoto receptu – německá a lotyšská. My jsme pro vás vybrali tu lotyšskou, protože je bezpochyby lahodnější a chutnější. Jejich příprava je jednoduchá a ingredience, které palačinky obsahují, má každý z vás doma. 

Jaká jablka použít

Jablka doporučujeme použít ty měkčí, více moučnaté a sladké. Těsto bude mít dobrou konzistenci, chuť a bohatou vůni. Nedoporučujeme používat kyselá jablka ani tvrdá jablka. Použijte klidně loňská jablíčka, která už nejsou vzhledově příliš krásná. Nyní se můžete vrhnout na přípravu surovin.

Na lotyšské palačinky budete potřebovat

  • Vejce 2 kusy
  • Smetana alespoň 16 % tuku 125 mililitrů
  • Mléko 75 mililitrů
  • Máslo 30 gramů
  • Hladká mouka 80 gramů
  • Cukr 1 lžíce
  • Sůl 2 gramy
  • Kypřící prášek 1 lžička
  • Jablko 1 kus
  • Olej 2 lžíce
  • Cukr moučka
  • Med, smetana, tvaroh nebo podle chuti

Příprava těsta

Mléko, smetanu a máslo dejte do misky a umístěte na půl minuty do mikrovlnné trouby. Mezi tím si rozdělte žloutky a bílky zvlášť. Směs z mikrovlnky nalijte do hlubší mísy a přidejte cukr a žloutky – vše řádně metličkou míchejte.

Čtěte také: Sendviče s mletým masem jsou zajímavou pochoutkou k večeři

Bílky se špetkou soli vyšlehejte do pěny. Musí vzniknout hutný sníh. Do mléčné směsi přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pokud doma nemáte kypřící prášek, můžete použít i čtvrt kávové lžičky jedlé sody. Vše promíchejte, aby v těstě nebyly hrudky.

Nyní omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle jablko a zamíchejte ho do těsta. Nyní můžete do těsta pomalu vmíchat vaječné bílky.

Vytáhněte pánev, kterou vymažete olejem a nalijete na ni čtyři lžíce těsta, které rozetřete po celé pánvi. Smažte stejně jako obvyklé palačinky. Na povrchu těsta se budou tvořit vzduchové bubliny. Po půl minutě otočte těsto a opékejte další půl minuty.

Jakmile budou palačinky hotové, naplňte je smetanou, tvarohem, jednoduše čím chcete. Posypte cukrem a skořicí. Můžete polít medem či dozdobit šlehačkou a kakaem. Na první pohled se jedná o tradiční palačinky, ale věřte, že vaší rodině lotyšské palačinky zachutnají více než ty tradiční.