Chcete svou návštěvu pohostit něčím lahodným a zároveň lehkým? Pokud se rozhodnete pro perníkový dort, který je rovněž známý jako medovník, vězte, že nesáhnete vedle. Jak na něj?
Ingredience na těsto:
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 50 g másla
- 250 g cukru moučka
- 500-550 g mouky
- Lžička prášku do pečiva
Ingredience na krém:
- 500 ml mléka
- 100 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce mouky
- 150-200 g cukru
- Balíček vanilkového cukru
Příprava:
Do misky dáme vejce, cukr, med a rozpuštěné máslo. Mixujeme, dokud nevznikne homogenní hmota. Poté směs přelijeme na pánev a na mírném plamenu důkladně mícháme, následně přidáme prášek do pečiva. Díky němu vznikne nadýchaná pěnová směs. Tu mícháme po dobu dalších 30 sekund, poté odstavíme.
Objemnou směs přelijeme zpět do misky a přidáme mouku. Vše důkladně promícháme tak, aby vznikla hladká hmota. Pro další zpracování ji necháme vychladnout.
Čtěte také: Česneková brambora se sýrem je dokonalou a velmi jednoduchou večeří
Jakmile teplota těsta klesne natolik, že je možné jej zpracovat ručně naposledy jej pečlivě promícháme a přendáme na vál. Tam z něj vytvoříme 8 stejných částí, které vytvarujeme dokulata. Vzniklé kuličky naskládáme na talíř, přikryjeme folií a vložíme odpočinout do lednice.
Vejce rozšleháme s cukrem. Poté přidáme mouku a za stálého míchání přilijeme mléko. Směs přesuneme do kastrolu a na mírném ohni vaříme, dokud nezhoustne. Poté ji odstavíme a necháme pochladnout.
Mezitím vyjmeme z lednice kuličky z těsta. Rozložíme je na vál a posypeme trochou mouky. Poté kuličky vyválíme tak, aby z každé vznikla tenká vrstva.
Jednotlivé vrstvy přesuneme na plech potažený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 3-4 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.
Upečené vrstvy necháme pochladnout. Následně je rovnoměrně nařežeme na pláty o průměru 22 cm.
Na spodek budoucího dortu položíme jednu z vrstev. Potřeme ji krémem a celý proces opakujeme do té doby, než využijeme všechny vrstvy. Vrchní část pomažeme zbytkem krému a posypeme nadrobenými odřezky z upečeného těsta.
Dort poté vložíme do chladničky, kde jej necháme 24 hodin uležet.
Medovník podáváme nakrájený na libovolně velké kousky.