Oblíbený medovník… Připravte si tuto nadýchanou pochoutku i vy!

Chcete svou návštěvu pohostit něčím lahodným a zároveň lehkým? Pokud se rozhodnete pro perníkový dort, který je rovněž známý jako medovník, vězte, že nesáhnete vedle. Jak na něj?

Ingredience na těsto:

  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 50 g másla
  • 250 g cukru moučka
  • 500-550 g mouky
  • Lžička prášku do pečiva

Ingredience na krém:

  • 500 ml mléka
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mouky
  • 150-200 g cukru
  • Balíček vanilkového cukru

Příprava:

Do misky dáme vejce, cukr, med a rozpuštěné máslo. Mixujeme, dokud nevznikne homogenní hmota. Poté směs přelijeme na pánev a na mírném plamenu důkladně mícháme, následně přidáme prášek do pečiva. Díky němu vznikne nadýchaná pěnová směs. Tu mícháme po dobu dalších 30 sekund, poté odstavíme.

Objemnou směs přelijeme zpět do misky a přidáme mouku. Vše důkladně promícháme tak, aby vznikla hladká hmota. Pro další zpracování ji necháme vychladnout.

Čtěte také: Z této dávky udělám 50 rohlíčků krásných vánočních rohlíčků s čokoládou

Jakmile teplota těsta klesne natolik, že je možné jej zpracovat ručně naposledy jej pečlivě promícháme a přendáme na vál. Tam z něj vytvoříme 8 stejných částí, které vytvarujeme dokulata. Vzniklé kuličky naskládáme na talíř, přikryjeme folií a vložíme odpočinout do lednice.

Vejce rozšleháme s cukrem. Poté přidáme mouku a za stálého míchání přilijeme mléko. Směs přesuneme do kastrolu a na mírném ohni vaříme, dokud nezhoustne. Poté ji odstavíme a necháme pochladnout.

Mezitím vyjmeme z lednice kuličky z těsta. Rozložíme je na vál a posypeme trochou mouky. Poté kuličky vyválíme tak, aby z každé vznikla tenká vrstva.

Jednotlivé vrstvy přesuneme na plech potažený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 3-4 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.

Upečené vrstvy necháme pochladnout. Následně je rovnoměrně nařežeme na pláty o průměru 22 cm.

Na spodek budoucího dortu položíme jednu z vrstev. Potřeme ji krémem a celý proces opakujeme do té doby, než využijeme všechny vrstvy. Vrchní část pomažeme zbytkem krému a posypeme nadrobenými odřezky z upečeného těsta.

Dort poté vložíme do chladničky, kde jej necháme 24 hodin uležet.

Medovník podáváme nakrájený na libovolně velké kousky.