Oblíbený medovník… Připravte si tuto nadýchanou pochoutku i vy!

Chcete svou návštěvu pohostit něčím lahodným a zároveň lehkým? Pokud se rozhodnete pro perníkový dort, který je rovněž známý jako medovník, vězte, že nesáhnete vedle. Jak na něj?

Reklama

Ingredience na těsto:

  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 50 g másla
  • 250 g cukru moučka
  • 500-550 g mouky
  • Lžička prášku do pečiva

Ingredience na krém:

  • 500 ml mléka
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mouky
  • 150-200 g cukru
  • Balíček vanilkového cukru

Příprava:

Do misky dáme vejce, cukr, med a rozpuštěné máslo. Mixujeme, dokud nevznikne homogenní hmota. Poté směs přelijeme na pánev a na mírném plamenu důkladně mícháme, následně přidáme prášek do pečiva. Díky němu vznikne nadýchaná pěnová směs. Tu mícháme po dobu dalších 30 sekund, poté odstavíme.

Reklama

Objemnou směs přelijeme zpět do misky a přidáme mouku. Vše důkladně promícháme tak, aby vznikla hladká hmota. Pro další zpracování ji necháme vychladnout.

Jakmile teplota těsta klesne natolik, že je možné jej zpracovat ručně naposledy jej pečlivě promícháme a přendáme na vál. Tam z něj vytvoříme 8 stejných částí, které vytvarujeme dokulata. Vzniklé kuličky naskládáme na talíř, přikryjeme folií a vložíme odpočinout do lednice.

Reklama

Vejce rozšleháme s cukrem. Poté přidáme mouku a za stálého míchání přilijeme mléko. Směs přesuneme do kastrolu a na mírném ohni vaříme, dokud nezhoustne. Poté ji odstavíme a necháme pochladnout.

Mezitím vyjmeme z lednice kuličky z těsta. Rozložíme je na vál a posypeme trochou mouky. Poté kuličky vyválíme tak, aby z každé vznikla tenká vrstva.

Jednotlivé vrstvy přesuneme na plech potažený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 3-4 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.

Upečené vrstvy necháme pochladnout. Následně je rovnoměrně nařežeme na pláty o průměru 22 cm.

Na spodek budoucího dortu položíme jednu z vrstev. Potřeme ji krémem a celý proces opakujeme do té doby, než využijeme všechny vrstvy. Vrchní část pomažeme zbytkem krému a posypeme nadrobenými odřezky z upečeného těsta.

Dort poté vložíme do chladničky, kde jej necháme 24 hodin uležet.

Medovník podáváme nakrájený na libovolně velké kousky.

Reklama