Redakce ProSvět.cz
29 listopadu, 2018

Palačinky jsou vždy rychlou variantou na přípravu večeře nebo třeba dezertu. Děti je milují, dospělí si je také rádi vychutnají. Není snad vděčnější jídlo. Tento recept je inspirován francouzskou kuchyní, oproti klasickým českým palačinkám zde použijeme máslo a smetanu přímo do těsta. Navíc nebudete potřebovat ani váhu – recept je uveden v „hrnečkovém“ měřítku. Pokud si přece jen chcete přepočítat množství na gramy, pak vězte, že jsme použili šálek o objemu 200 ml. Příprava těsta vám zabere jen několik minut, následné smažení už je časově náročnější.

Ingredience

  • 5 ks vajec,
  • 2 šálky hladké mouky,
  • 1 šálek mléka,
  • 1 šálek smetany ke šlehání (33 %),
  • ½ šálku cukru moučka,
  • 50 g rozpuštěného másla,
  • 1 špetka soli,
  • 1 sáček vanilkového (vanilinového) cukru nebo 1 lžička vanilkového aroma,
  • Máslo na smažení.

Příprava

  1. Máslo rozpustíme a počkáme, až bude studené, ale stále tekuté. Přidáme k němu vejce, vejce i smetanu a vše společně vyšleháme. Poté postupně přidávejte mouku – za stálého míchání. Po mouce přidejte špetku soli a cukr moučku a zvolený druh vanilky.
  2. Vymíchejte hladké, řidší těsto.
  3. Nechte odležet – nejlépe půl hodiny, protože pak mouka „nesedá“ na dno misky a těsto je kompaktnější. Můžete ale nechat odležet po kratší dobu – je ale potřeba, abyste těsto vždy promíchali před tím, než jej nalijete na pánev.
  4. Smažíme na másle jako klasické palačinky – krásně opečené dozlatova).
  5. Podávat je můžete tak jak máte rádi – jen tak, posypané skořicovým cukrem, s marmeládou, tvarohovým krémem, čokoládou nebo zakysanou smetanou s čerstvým ovocem.
Sdílejte článek