Patří u vás k Vánocům neodmyslitelně také vůně perníčků? Pak máme právě pro vás jeden báječný recept

Máte vy i vaše rodina rádi perníčky a neobejdou se bez nich žádné Vánoce? Přinášíme vám vynikající recept na perníčky, které jsou nejen chuťově skvělé, ale vydrží krásně měkké až 14 dní. Pokud je tedy budete chtít mít na Vánoce, ideální je začít s jejich přípravou pár dní předtím. Do pečení můžete zapojit také děti, především do vykrajování a následného zdobení.

Potřebné suroviny

Na přípravu perníčků budete potřebovat tyto ingredience:

  • 450 g mouky (polovinu pšeničné mouky a polovinu žitné mouky)
  • 100 g másla
  • 2 celá vejce
  • 2 až 3 polévkové lžíce kvalitního včelího medu
  • 250 g hnědého cukru
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 čajovou lžičku octa
  • 1 balíček prášku do pečiva, a
  • špetku anýzu, hřebíčku, mleté skořice, muškátového oříšku.

Toto množství těsta vám vystačí přibližně na 70 kousků perníčků, v závislosti na typu a velikosti vykrajovacích formiček.

Čtěte také: 6 Klasických Receptů z dob socialismu, které Vám navodí vzpomínky na dětství! Pamatujete si je?

Postup přípravy

Tajemstvím podařených perníčků je práce se surovinami pokojové teploty, proto je dobré například i máslo včas vyndat z lednice a nechat odležet. S takovými surovinami se lépe pracuje a výsledné perníčky mají příjemnější texturu.

Nejprve si připravte medovou směs, a to ve vhodné nádobě ve vodní lázní. Dejte do ní med, cukr, máslo a vejce a stále míchejte. Dbejte na to, aby krémová směs nebyla horká, ale pouze teplá. Nakonec do ní přimíchejte prášek do pečiva a také ocet a nechejte ji vychladnout.

Do jiné mísy nasypejte směs obou druhů mouky a koření a dobře promíchejte. Do medové směsi, která mezitím vychladla, přimíchejte nejprve zakysanou smetanu a poté také mouku s kořením. Těsto zpracujte tak, aby bylo měkké. Doporučuje se zabalit hotové těsto do folie a nechat je přes noc odpočinout v lednici. To pomůže nejen tomu, že se druhý den bude s těstem snáze pracovat, a i dětem půjde vykrajování snadno, ale také tomu, že se všechny ingredience budou mít čas řádně spojit, což zlepší výslednou chuť těsta a usnadní také proces pečení.

Na druhý den těsto propracujte a rozválejte na přibližně 3 mm silný plát. Nyní stačí už jen vybrat formičky a vykrajovat oblíbené tvary. Když máte hotovo, troubu předehřejte na 180 °C, perníčky opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem a podle výkonu trouby je pečte přibližně 6 minut.