Vepřová pečená marinovaná žebírka s bramborem

Vepřová žebra se považují za skvělou volbu pro chutný pokrm. Jejich marináda, plná směsi medu a hořčice dodává masu bohatou a lahodnou chuť. Užijte si tento recept kdykoli během roku

Ingredience:

  • 1,5–2 kg vepřových žeber
  • 4 stroužky česneku (nasekaného nebo prolisovaného)
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička mletého kmínu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
shutterstock.com

Postup:

Čtěte také: Kukuřici kupovanou v plechovce už chtít nebudete: Recept mé tety na božskou nakládanou domácí kukuřici – touto metodou vydrží i roky a chutná 10x lépe než ta kupovaná za zlomek ceny

  1. Smíchejte všechny ingredience na marinádu v míse: česnek, med, sójovou omáčku, kečup, hořčici, olivový olej, mletou papriku, oregano, mletý kmín, sůl a pepř.
  2. Vepřová žebra omyjte a osušte papírovou utěrkou. Vložte je do pekáčku nebo větší nádoby vhodné k marinování.
  3. Marinádou zalijte vepřová žebra a dobře je potřete marinádou z obou stran. Nechte maso marinovat alespoň 2–3 hodiny v lednici, ideálně déle, aby se chuť marinády dostatečně vstřebala do masa.
  4. Troubu předehřejte na 160–180 stupňů Celsia.
  5. Vepřová žebra vyndejte z lednice a nechte je asi 30 minut před pečením zahřát na pokojovou teplotu.
  6. Připravte pekáč, do kterého vepřová žebra uložíte a zalijete s marinádou.
  7. Pečte vepřová žebra v předehřáté troubě přibližně 2–2,5 hodiny. Během pečení občas obraťte a potírejte marinádou, aby nevyschla.
  8. Po upečení nechte maso odpočinout přibližně 10 minut, poté je můžete nakrájet na porce a podávat. Dobrej chuť!

Jako přílohu můžeme servírovat cokoli. Od hranolek, přes pečené brambory, až ke klasickému chlebu.
Přejeme dobrou chuť.