Postní recept na měkké a nadýchané domácí koblihy

Domácí koblihy jsou vynikající a potěší nejen děti. Vychutnejte si domácí verzi tohoto českého dezertu, který se skvěle hodí i na období Velikonoc, kdy mnoho lidí dodržuje tradice a drží půst. Postní recepty se od těch klasických trochu liší, ale rozhodně nebudete zklamaní. Vyzkoušejte dnešní recept a naplňte koblihy svou oblíbenou náplní, ale podávat je můžete i samotné bez náplně. To je jen a pouze na vás.

Co budete na výrobu potřebovat?

Bez základních surovin na pečení se samozřejmě neobejdete. Na výrobu budete potřebovat 800-900 gramů mouky, 25-30 gramů čerstvého droždí, 3 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 400 ml teplé vody, 1 sáček vanilkového cukru nebo vanilkovou esenci, 100 ml oleje, 250 ml perlivé vody, olej na smažení a moučkový cukr k podávání. Množství vanilkové esence si určete podle vlastní chuti. Nezapomeňte, že oleje budete potřebovat poměrně velké množství, a proto byste měli mít doma celou lahev.

Způsob přípravy

V hluboké misce rozdrobte droždí a smíchejte ho se lžící cukru a 200 ml teplé vody. Potom přidejte jednu lžíci mouky a rozmíchejte do hladka. Mísu zakryjte a položte na teplé místo, aby se mohlo droždí aktivovat. Celé složení viditelně zvětší svůj objem.

Čtěte také: Buchta podle krávy Milky: Děti ti milují kvůli vzhledu, dospělí nedají dopustit na její chuť

https://www.iladies.ro/

Potom přidejte zbytek cukru, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. Důkladně promíchejte. Přidejte zbývající vodu, olej a znovu promíchejte. Do směsi přidejte perlivou vodu, promíchejte a potom postupně přidávejte prosátou mouku. Průběžně těsto míchejte, aby se vše dokonale propojilo a nezbyly v něm žádné hrudky. Míchejte lžící, dokud nezískáte husté těsto. Těsto přeneste na pracovní plochu posypanou moukou. Hnětení provádějte 5-7 minut. Těsto musí zůstat měkké. Poté ho přesuňte do mísy vymazané olejem.

https://www.iladies.ro/

Nechte koblihy vykynout a smažte je na oleji

Těsto potřete trochou oleje, zakryjte fólií a nechte na teplém místě kynout 90-120 minut. Přesuňte ho na pracovní desku a rukama trochu protáhněte. Přidejte trochu mouky a rozválejte na tloušťku 1,5-2 cm.

https://www.iladies.ro/

Kulatou formičkou nebo sklenicí vykrojte koblihy. Zbylé těsto dejte do koule a znovu vyválejte.

https://www.iladies.ro/

V hrnci rozehřejte velké množství oleje. Koblihy smažte 30-40 vteřin, zakryjte pokličkou a opékejte dalších 30-40 vteřin.

https://www.iladies.ro/

Během smažení koblihy dvakrát otočte.

https://www.iladies.ro/

Před podáváním je můžete poprášit moučkovým cukrem.

https://www.iladies.ro/

Přejeme dobrou chuť a krásné Velikonoce!