David Hampl
25 prosince, 2021
, ,

Každý chce připravit pro rodinu nebo přátele nejlepší lahůdky a předvést své nejlepší kuchařské umění. I přes to ale někdy dojde k tomu, že podávané maso je tuhé a připomíná ztvrdlou žvýkačku. Co udělat pro to, aby maso bylo vždy příjemně chutné? Jak jej připravovat, aby hovězí steaky byly měkké a příjemně šťavnaté? Co s kuřecími stehýnky, aby nebyla příliš vysušená a chutnala lehce a křehce? Nehledě na typ masa pomůže jedna ingredience, kterou má každý doma!

Jedlá soda jako výtečný pomocník

Těžko najít oblast, ve které se jedlá soda neuplatní? Pomáhá při pečení, vaření, ale také při úklidu nebo při péči o zahradu. Jedlá soda má všestranné použití, k tomu je laciná a zcela zdravotně nezávadná. A kupodivu pomůže i s masem, které díky ní bude skvěle propečené a lahodně měkké, že se mlsné jazýčky budou jen oblizovat! Jak používat jedlou sodu na maso? Existují dva způsoby použití.

Marináda z jedlé sody

Každý šéfkuchař má svůj tip, jak péct dokonalé steaky nebo připravovat různé druhy masa. V domácím prostředí stačí k marinování použít obyčejnou jedlou sodu, která se rozpustí ve vodě se špetkou soli a maso se namočí do vzniklého roztoku. Jedlá soda zvýší hladinu pH na povrchu masa. Maso se snáze připravuje, zůstane měkké a šťavnaté i po propečení. Stačí přitom maso marinovat pouhých 20 minut, protože na reakce na povrchu masa je velmi rychlá. Použitím jedlé sody se nikterak nezmění chuť masa, marinované kusy lze smažit, ale také vařit nebo péct v troubě.

Na ryby se marináda nehodí

Marináda se hodí na všechny druhy mas vyjma ryb, které by se mohly rozpadnout na drobné kousky. Kromě marinády lze použít jedlou sodu ještě druhým způsobem, stačí maso důkladně prosypat jedlou sodou a pomocí prstů ji vetřít, poté uložit v nádobě s víkem do chladničky na 3-5 hodin. Před použitím je nutné maso důkladně omýt. A výsledek? Ten je u obou metod stejný, delikátní chuť jemného a křehkého masa ocení každý!

Sdílejte článek