Překvapte své blízké skvělou cuketovou pomazánkou. Až ji ochutnají, nebudou věřit tomu, že se skládá jenom z pár ingrediencí a této obyčejné zeleniny. Hodí sem téměř ke všemu a hotová je za pár minut -
Menu

Překvapte své blízké skvělou cuketovou pomazánkou. Až ji ochutnají, nebudou věřit tomu, že se skládá jenom z pár ingrediencí a této obyčejné zeleniny. Hodí sem téměř ke všemu a hotová je za pár minut

Cuketa, zelenina, která svým tvarem připomíná okurku, ale která botanicky má mnohem více společného s dýní. V posledních letech se cuketa stává čím dál oblíbenější součástí našich jídelníčků. A není se čemu divit, nejen že skvěle chutná, ale obsahuje také velké množství zdraví prospěšných látek. Většina lidí cukety konzumuje tepelně upravené, známé jsou především pokrmy z dušené a zapečené cukety či cuketová polévka. Cuketu ale můžeme konzumovat i syrovou. Dnes vám proto přinášíme zdravý a zároveň snadný recept na cuketovou pomazánku.

Co budeme potřebovat?

Na přípravu naší skvělé cuketové pomazánky budeme potřebovat jednu cuketu, sto gramů tvrdého sýra, tři polévkové lžíce zakysané smetany, jednu menší cibuli, dva až tři stroužky česneku, jednu čerstvou chilli papričku, olivový olej a dále sůl a pepř na dochucení.

Jak cuketovou pomazánku připravit?

Prvním krokem je důkladné omytí cukety a dále její rozkrojení a vyjmutí dužiny se semínky, proto jsou na přípravu pomazánky vhodnější menší mladší cukety, které semínka tolik neobsahují. Cuketu následně najemno nastrouháme a okořeníme solí a pepřem. Poté necháme cuketu přibližně deset minut odležet a vypustit přebytečnou vodu, pokud nechcete čekat, můžete cuketu lidově řečeno ručně „vyždímat“. Dále si najemno nakrájíme cibuli, chilli papričku a prolisujeme česnek. Vše poté společně osmažíme na pánvi. Poté na pánev přidáme i cuketu a společně dusíme přibližně dvě až tři minuty. Můžeme opět přidat trochu soli a pepře. Následně směs přendáme do misky a přidáme poslední dvě ingredience, sýr, který předtím nastrouháme, a zakysanou smetanu. Vše důkladně promícháme a pomazánka je hotová. Skvěle chutná především na celozrnném pečivu či čerstvém chlebu, ozdobit si ji můžete nejrůznějším kořením.  

Proč jsou cukety zdravé?

Cukety vynikají především vysokým obsahem vitaminů A a B, ale obsahují také vitamin C či PP. Kromě vitaminů obsahují také minerály, zejména draslík, hořčík, železo, vápník, sodík a  fosfor. Další cenou látkou, kterou v cuketách nalezneme ve vysokém množství, je voda a také vláknina.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Když poprvé připravila tento pizza závin, každý se do něho…

Zapomeňte na klasiku v podobě jednohubek nebo chlebíčků. Až budete chtít někoho pohostit něčím co je skutečně skvělé, tak jim připravte…
RECEPTY

Nejlepší vajíčková pomazánka na světě. Manžel i děti ji milují.…

Vajíčka jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku, jejich konzumace se v posledních letech ale příliš nedoporučovala. Poslední výzkumy však ukazují, že vejce…
RECEPTY

Lahodný krémový dezert, který bude chutnat každému. Jakmile ho upečete,…

Dorty a dezerty jsou slabostí mnoha z nás, nejen odpolední káva s nimi totiž chutná mnohem lépe než bez nich. Zároveň se…
RECEPTY

Recept na dokonalé palačinky! Netrhají se a nepřipalují a jakmile…

Co takhle dopřát si chutnou snídani nebo dezert ve formě palačinek? Tuto sladkou pochoutku jistě všichni známe již z dětských let…
RECEPTY

Nejlepší pochoutková pomazánka. Vždy musím hned dělat dvě várky, protože…

Zná to většina z nás, když přijdeme večer domů z práce, jsme po celém dni většinou tak unavení, že se nám…
RECEPTY

Prababička mi prozradila tajemství na pravou recepturu langoše. Chutnají 100x…

Léto už je sice nenávratně pryč, ale mnozí z nás si určitě ještě teď vybaví pobyt u vody s langošem v ruce. Nemusíte…