Maďarský langoš je typický svou poctivou chutí. Pokud vám ty, které můžete koupit v mnoha pojízdných stáncích, pravý maďarský langoš nepřipomínají ani zdaleka, připravte si doma svůj vlastní. Zde je ovšem problém, že ne vždy se takový langoš povede i zkušeným kuchtíkům tak, jak by si představovali. Jeho příprava totiž není tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vyzkoušejte recept, se kterým se můžete těšit na úspěch a odměnu v podobě chutného a poctivého maďarského langoše.

Základem jsou brambory v těstě

Lang znamená maďarsky plamen. Vznikly jako zbytky těsta při pečení chleba, které se pekly na ohni blízko šlehajících plamenů. Postupem času se ze starých pecí přesunuly na pánev, kde se smaží v oleji. Podle klasické původní receptury se do těsta přidávají také vařené brambory. Právě to zřejmě těstu dodává pověstnou poctivost, kterou ve většině případů postrádají stánkaři nebo koupené polotovary. Pokud se budete řídit podle klasického maďarského receptu, vychutnáte si dokonalý langoš.

Podnadpis

Podle tradičního receptu budete potřebovat:

  • 70 dkg hladké mouky
  • 2 dkg droždí
  • ½ lžičky jedlé sody
  • asi 5-6 dcl mléka
  • 1 větší vařený brambor
  • 5 dkg tuku
  • 2 čajové lžičky soli
  • olej nebo jiný tuk na smažení

Rozpusťte droždí v troše slazeného vlažného mléka. Přidejte jej k mouce smíchané se solí, jedlou sodou a vařenými strouhanými bramborami. Přilijte zbytek připraveného mléka a vymíchejte hladké těsto. To nechte na teplém místě vykynout. Až vykyne, předělejte ho na pomoučněnou desku, důkladně rukama propracujte a nechce ještě jednou vykynout. Takto připravené těsto je ideální na přípravu poctivého langoše.

Těsto vyválejte do tenka a poté jej zamotejte jako závin. Z něho pak krájejte asi 2 centimetry tlusté plátky, ze kterých vytvarujete výsledný langoš. Předpřipravené langoše nechte asi ještě 15 minut odpočívat. Poté zahřejte olej a jeden po druhém důkladně usmažte. Tak co na ně říkáte?

Sdílejte článek