Jak připravit opravdu lahodné kuře s křupavou kůrkou? Díky těmto nápadům už kuře nebudete nikdy připravovat jinak

Ten pocit, když se v neděli před obědem šíří z trouby omamná vůně domácího pečeného kuřátka, nepřekoná ani ta nejlepší delikatesa od šéfkuchařů. Kuře však ne vždy dokážeme připravit opravdu křupavé, a proto vám dnes ukážeme, jak se postarat o opravdu kvalitně opečenou kůžičku.

Pokud chcete, aby Vaše pečené kuře splnilo všechna očekávání, křupavou kůžičku prostě musíte upéct. Pamatujte, že toto masíčko je nejlépe měkké a šťavnaté zevnitř a dobře opečené a křupavé zvenčí. Pojďme se podívat na zaručený způsob, jak na to.

Čtěte také: Tohle dítě muselo čelit velmi krutému osudu. Když bylo malé, muselo být svědkem velmi kruté rodinné tragédie. Když bylo na pohřbu, položilo jednu otázku. Na co se zeptalo? Je to šokující!

Křupavé až do nebes

Na pečení si připravte perfektně vychlazené kuře vážící přibližně 1,5 kg. Pozor, maso nikdy nesmí být zmražené! Rovněž si dejte pozor na „věk“ masa. Kuře by nemělo být starší než 1 rok, jinak může být jeho maso tvrdší a suché.

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Nezanedbejte nádobu

Na pečení kuřete je vždy lepší používat keramickou nebo litinovou formu. Je to proto, že kuře bude při pečení ohřáté na celé ploše zcela rovnoměrně. Při pouhém plechu se často stává, že kuře nemá rovnoměrnou teplotu, což se může odrazit na konečném výsledku. Pokud nemáte keramický nebo litinový pekáč, je dobré vyložit plech alobalem a zahnout ho i kolem vnějších okrajů.

Jaká je správná teplota?

Umístěte kuře do předehřáté trouby a dbejte na to, aby teplota nikdy nebyla nižší než 180 stupňů, ale ani vyšší než 200 stupňů. Čas, dokud budete maso péct, závisí na hmotnosti kuřete. Každý kilogram vyžaduje přibližně 40 minut tepelného zpracování zevnitř. Pokud chcete mít opečenou i kůrku, pak musíte kuře péct déle.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Kdy je správně upečené?

Pokud máte již kůžičku upečenou dokřupava, ale nejste si jisti, zda už maso bude hotové i zevnitř, vezměte ostrý nůž a jeho špičkou jemně přitlačte na kuřecí prsa. Ty jsou „nejhrubší“, tedy obsahují nejvíce masa, proto platí, že pokud vám z prsou vyjde jen čistá tekutina bez příměsi krve, maso je zaručeně hotové i v ostatních částech kuřete.

Maso už je, no kůžička ne. Co s tím?

Křupavě zlatavou kůžičku získáte pokud zapnete režim grilu alespoň na 10-15 minut. Navíc je třeba potřít kůži máslem, nejlépe rostlinným máslem, vepřovým sádlem, případně tenkou vrstvou medu.